AlgemeenOpinie

Hoogleraren voelen niets voor bedrijfsbezoek Verburg

Slechts één van de 249 hoogleraren die het manifest tegen het beleid van landbouwminister Gerda Verburg ondertekenden, gaat maandag mee op bedrijfsbezoek bij.

Dat meldt initiatiefneemster Roos Vonk. LNV wil het bezoek niettemin laten doorgaan.

Vorige week nodigde Verburg de wetenschappers uit om op 7 juni een bezoek te brengen aan een scharrelvleeskuikenbedrijf en een biologische varkenshouder. Daarmee wil zij hen laten zien dat de sector wel degelijk werk maakt van verduurzaming. De hoogleraren voelen daar echter weinig voor.

“Ik wil graag met Verburg in gesprek over het landbouwbeleid”, zegt Vonk, hoogleraar sociale psychologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en voormalig voorzitter van Wakker Dier. “Maar dit is geen goede setting. Ik wil niet een onderdeel zijn van de verkiezingscampagne van de minister en het CDA.” Ook vindt Vonk dat Verburg beter had kunnen kiezen voor twee gangbare bedrijven, die respresentatiever zijn voor de secor.

Verburg vindt het jammer dat de belangstelling onder de hoogleraren zo minimaal is. “Zij zijn zelf het debat aangegaan”, stelt haar woordvoerder. Toch wordt het bezoek niet afgelast. De minister was toch al van plan de betreffende bedrijven te bezoeken, zegt hij. De enige hoogleraar die er wel bij zal zijn, is de Wageningse gewasfysioloog Paul Struik.

Beheer
WP Admin