AlgemeenAchtergrond

Honderden schademeldingen

Verzekeraars hebben de afgelopen dagen honderden schademeldingen gekregen van storm- en hagelschade in gewassen, en bliksem- en glasschade bij kassen.

Schade doet zich verspreid over het gehele land voor met concentraties in Oost-Brabant, de Achterhoek en Zuid-Oost-Drenthe. Met name mais heeft op een aantal plaatsen ernstig geleden onder de weersomstandigheden. Over de omvang van de schade valt nu nog weinig te zeggen. “Elk bedrag dat we noemen is een slag in de lucht”, aldus een verzekeraar. De schade-experts gaan later deze week op pad om precies vast te stellen wat de omvang van de schade is.

Naast de schade door storm, bliksem en hagel komen inmiddels ook de eerste meldingen binnen van droogteschade die gedekt is in de brede weersverzekering.

Verzekeraar Agriver meldt zeker 35 gevallen van hagelschade in de omgeving van Coevorden en Klazienaveen. In de Achterhoek – regio Zelhem, Varsseveld – hebben zeker veertig boeren stormschade gemeld in de mais. Daarnaast zijn er tien glastuinders met glasschade of bliksemschade.

In Oost-Brabant is volgens Frank Calon van Achmea heel veel mais platgeslagen door storm of hagel. Calon zegt dat er beneden de rivieren zeker tachtig meldingen van schade zijn. “Vooral beregende mais, die nogal bros is, lijkt te hebben geleden onder de storm. Beregende mais is kennelijk bros en breekt gemakkelijk.”

Voor de verzekeraars komt de schade relatief laat. Andere jaren komt de grote klap meestal in mei of juni. Dat de schade later is, betekent niet dat de omvang van de schade groter is.

Kom naar de gratis studiedag over mais op 16 september in Venray. Volg workshops, bekijk demo’s, ga langs bij verschillende stands en bezoek de machinestraat om kennis op te doen voor jouw snijmaisteelt. Bekijk het hele programma en meld je aan.

Beheer
WP Admin