Foto: Mark Pasveer AkkerbouwMarktanalyse

Hogere tarweprijs door ongunstig Europees weer

Tarweprijzen op de korte termijn blijven redelijk gelijk. Op de langere termijn bewegen de noteringen sterker omhoog.

De graannoteringen op de termijnmarkt in Parijs voor contract september 2022 stonden op 5 april op € 342,25 per ton. Daarmee staat de notering weer op het niveau van 1,5 week geleden.

Ongunstige weersomstandigheden

Momenteel is het weer in Zuid-Europa ongunstig. Voornamelijk in Frankrijk zijn zorgen na het koude weer van afgelopen weekend. Er zijn zorgen dat door de lage temperaturen gewassen zoals wintergerst en koolzaad in het zuiden van Frankrijk schade hebben opgelopen. In Duitsland wordt komend weekeinde zware sneeuwval verwacht.

Lokale graannoteringen bewegen

Omdat de dagnoteringen vorige week daalden, maar vervolgens ook weer opkrabbelden, bewegen lokale graannoteringen enigszins. De Rotterdamse graanbeurs noteerde 5 april € 1 lager voor EU-voertarwe naar € 295,50 per ton. De voertarwe-notering van de Hamburgse graanbeurs noteerde eerder deze week voor levering juni op € 402 per ton.

Oorlog

De oorlog in Oekraïne houdt de prijzen op een hoog niveau. Omdat de balans voor tarwe en mais voor de oorlog tussen Rusland en Oekraïne al aan de krappe kant was, stonden de graanprijzen op een hoog niveau. Door de oorlog is de balans nog krapper geworden, omdat de export van graan ernstig wordt beperkt doordat Oekraïense havens gesloten zijn.

Maisprijzen

Naast hogere tarweprijzen trekken ook de maisprijzen deze week verder aan op de termijnmarkt in Chicago. Op het internationale toneel heeft China recent ruim 1 miljoen ton Amerikaanse mais gekocht. Dat is volgens het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) de grootste aankoop sinds mei 2021.

Prognose: volatiele graanprijzen.


Nieuwsbrief Graanmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de graanmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin