AkkerbouwAchtergrond

Hogere prijzen voor Doré op eerste veildag Alvantho

De eerste veildag van Alvantho is gemengd verlopen voor de telers van vroege aardappelen op Tholen. De prijs voor Doré viel hoger uit dan vorig jaar op de eerste veildag.

De eerste veildag van Alvantho is gemengd verlopen voor de telers van vroege aardappelen op Tholen. De prijs voor Doré viel hoger uit dan vorig jaar op de eerste veildag. Gisteren lag de hoogste notering voor Doré op 80 cent per kilo. Dat was vorig jaar op de eerste veildag 77 cent. In 2010 lag de eerste maximale notering op €1,01, maar de jaren daarvoor lagen de eerste prijzen ver onder de 80 cent.

Ook bij Eigenheimer viel de eerste notering hoger uit maar het verschil met vorig jaar was miniem. Gisteren bracht Eigenheimer gemiddeld €1,26 per kilo op. Dat is 1 cent meer dan vorig jaar op de eerste veildag.

De telers van Première moesten gisteren genoegen nemen met 53 tot 59 cent (vorig jaar 69 tot 71 cent). Frieslanders gingen weg voor 61 tot 67 cent (vorig jaar 73 tot 78 cent).

De prijzen werden op de eerste veildag gedrukt door de enorme aanvoer van 139 ton. Vorig jaar is op de eerste dag 61 ton geveild. Door de regen is de eerste veildag een week uitgesteld naar 12 juni. Vorig jaar viel de eerste veildag op 26 mei. Hoe later in het seizoen hoe groter de aanvoer.

Daarom is de verwachting dat de prijzen zakken omdat de aanvoer toeneemt, een effect dat zich ieder jaar voor doet. Voor de teler telt echter niet alleen de prijs. Als de aardappelen langer doorgroeien stijgen de opbrengsten. Ondanks een lagere prijs per kilo kan een teler door de hogere opbrengst toch een beter saldo halen per hectare.

Telers kunnen er ook voor kiezen hun aardappelen dood te spuiten en ze pas te rooien als ze huidvast zijn. Dan kunnen de aardappelen via de bemiddeling in het supermarktkanaal worden afgezet.

Prognose: prijzen dalen

Meer informatie over de aardappelprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Fritesaardappelen
  • Aardappelvlokken
  • Exportaardappelen
  • Pootgoed
  • Tafelaardappelen
  • Voeraardappelen
  • Beheer
    WP Admin