AlgemeenAchtergrond

Hoge olieprijs drukt op aandelenbeurzen wereldwijd

Beurzen wereldwijd zitten al dagen in het slop. Investeerders merken dat de olieprijs door de onrust in Noord-Afrika en het Midden-Oosten nog verder stijgt dan het huidige toch al hoge niveau ruim boven de 100 dollar per vat.

Bij een prijsniveau van circa 120 dollar komt volgens analisten het herstel van de wereldeconomie in gevaar. Voor bedrijven in de agribusiness komt daar nog bij dat de het maartcontract voor tarwe op de termijnmarkt van Chicago sinds vorige week vrijdag circa 7 procent is gedaald.

Voor de verwerkende industrie is dat voordelig. Het aandeel General Mills steeg op weekbasis 3,62 procent. Het betreft de grootste winst op weekbasis dit jaar voor de producent van Cheerios.
Het concern uit Minnesota zei op een conferentie voor investeerders te geloven dat de consument hogere prijzen voor graanproducten zal accepteren. Zowel op de thuismarkt, de VS, als in opkomende economieën verwacht General Mills groei. Graan speelt bij agrarische grondstoffen een spilfunctie en ook andere voedingsconcerns die minder met graan werken, zoals Kraft Foods, wonnen terrein op de beurs.

De situatie is veel minder gunstig voor machinebouwers en kunstmestproducenten. Case New Holland verloor op weekbasis 12 procent. Boeren zien hun inkomen weliswaar stijgen door hogere prijzen, tegelijk gaan productiekosten mogelijk meer omhoog dan verwacht.

De Noorse kunstmestproducent Yara verloor fors terrein, evenals de Duitse concurrent K+S. De onrust in het Midden-Oosten heft hier met name zijn tol. Energieprijzen, voor kunstmestconcerns zeer belangrijk, gaan omhoog terwijl volgens de Rabobank het de vraag is of de aanvoer van kali maar vooral fosfaat in gevaar komt. Zo niet, dan stijgen productiekosten voor kunstmestproducenten, en de verwachting is dat ze deze slechts voor een klein deel kunnen doorberekenen aan de klant.

Elke vrijdag de stand van zaken van de internationale graanmarkt, met o.a. nieuwe noteringen en artikelen die normaal alleen voor abonnees zijn. Schrijf je in voor de Graanmarkt nieuwsbrief

Meer informatie over de prijzen van granen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Tarwe
  • Mais
  • Sojabonen
  • Beheer
    WP Admin