AlgemeenAchtergrond

Hoge kwaliteit en breed assortiment

Rötjes Young Plants heeft vorig jaar bijna 20 miljoen stekken geleverd aan boomkwekers. Het bedrijf van de broers Rötjes groeit snel. ”We leveren hoge kwaliteit en de klanten krijgen de stekken precies zoals ze willen.”

Bernd en Tobias Rötjes leveren stekken aan boomkwekers. Ze noemen zichzelf niet de goedkoopste leverancier. Maar door de hoge kwaliteit groeit het bedrijf van de broers als kool.

In 2002 leverden ze 1,7 miljoen stekken af. In 2007 zijn 11 miljoen stuks verkocht. Vorig jaar hebben bijna 20 miljoen stekken van Rötjes Young Plants hun weg gevonden naar boomkwekers.
Bernd Rötjes noemt twee oorzaken voor de snelle groei. ”We leveren een hoge kwaliteit. Vroeger stekten boomkwekers vaak zelf hun uitgangsmateriaal. Wij nemen dat van ze over en leveren bewortelde stekken die snel gaan groeien, mooi vertakt zijn en volle planten opleveren. De klanten krijgen hun stekken precies zoals ze dat willen. Boomkwekers hebben hun eigen voorkeur als het gaat om het tijdstip waarop de stekken zijn gesnoeid en de snoeilengte. En we maken op wens twee, drie of vier stekken per cup. We kunnen de bemesting aanpassen aan de wensen van de boomkwekers en ook bijvoorbeeld de grootte van de cupmaat.”

De groei van de afzet komt ook doordat het assortiment steeds breder wordt. Rötjes: ”Er zijn de laatste jaren een groot aantal soorten waaronder Hydrangea (hortensia), Buddleja (vlinderstruik), Viburnum (sneeuwbal), Euonymus (kardinaalshoed) en Hedera (klimop) bij gekomen. Het assortiment Berberisstruiken (zuurbes) is van twee soorten gegroeid naar vijftien. Als een klant stekken wil van een soort die we nog niet hebben, dan nemen we dat vaak op in ons assortiment.”

Zeventig procent van de stekken wordt verkocht aan Nederlandse boomkwekers. De rest gaat voornamelijk naar Duitsland, België, Engeland, Ierland en Denemarken. Zo’n 70 procent van de stekken wordt geproduceerd op contract.

De broers leveren voor twee grote marktsegmenten, zegt Rötjes. ”Dat zijn kwekers die kweken voor grote institutionele afnemers, zoals gemeenten. Bij de andere groep gaat het om kwekers die kweken voor de tuincentra en bouwmarkten. Voor de planten in de tuincentra let je extra op een visueel aantrekkelijk product.”

De broers ontvingen onlangs de Groene Pluim, een initiatief van milieucoöperatie Peel en Maas. In elke gemeente in Noord- en Midden-Limburg wordt de Groene Pluim uitgereikt aan het bedrijf dat het beste is ingepast in het landschap. In de gemeente Horst aan de Maas is deze eer te beurt gevallen aan Rötjes Young Plants.

Rötjes legt uit dat het bedrijf in 2008 is verhuisd naar Lottum. ”Rondom het bedrijf hebben we singels aangelegd met inheemse planten. We hebben de bedrijfsgebouwen niet verstopt achter singels, maar ze juist met de singels inpasbaar gemaakt in het landschap. De singels nemen bijna één hectare ruimte in beslag.”

Naast de bedrijfsgebouwen ligt nog 2 hectare braak. Rötjes: ”Indien nodig kunnen we uitbreiden. Rötjes Young Plants is achttien jaar geleden vanuit het niets begonnen in een huurkas van 1.000 vierkante meter. Inmiddels is ons bedrijf uitgegroeid tot één van de meest succesvolle vermeerderingsbedrijven in de boomkwekerijsector. Hiermee hebben we laten zien dat er ook in de agrarische sector kansen liggen voor jonge ondernemers.”

Bedrijfsgegevens

Stekproducenten Bernd (37 jaar) en Tobias Rötjes (30) in Lottum in de Limburgse gemeente Horst aan de Maas

Oppervlakte:

10,3 hectare, waarvan 4 hectare kassen en 3 hectare moederplanten voor de stekproductie

Productie:

bijna 20 miljoen stekken van voornamelijk sierheesters, bodembedekkende heesters en rozen (totaal 850 soorten)

Beheer
WP Admin