AkkerbouwAchtergrond

Hoeken met de hand rooien

Vuren – Aardappelteler Arjen van de Giessen (l) in Vuren bij Gorinchem rooit de hoeken van een perceel met de hand. Daar kan de rooimachine straks keren op het perceel.

Vuren – Aardappelteler Arjen van de Giessen (l) in Vuren bij Gorinchem rooit de hoeken van een perceel met de hand. Daar kan de rooimachine straks keren op het perceel.

Op het aardappelperceel van 5 hectare staat het ras Frieslander. Van de Giessen wordt bijgestaan door zijn zoon Sjoerd (m) en zijn neef Alderick Blank (r). Van de Giessen verkoopt een deel van de aardappelen in een automaat in de schuur. Daar kunnen klanten geld ingooien en zo aardappelen, uien of eieren meenemen. ”Dan hoef ik mijn werk niet telkens te onderbreken voor een klant.”

Foto Ruben Meijerink

Westerlee – Loonwerkers van Agriservice Tuenter zijn druk met het persen van gras in balen. Vandaag hebben ze zo’n 25 hectare gras tot balen geperst. Na het persen en in folie wikkelen van de balen, rollen ze op een dolly die ze rechtop zet. Dat is gemakkelijker met laden.

”Ik denk dat we alles droog van het land krijgen”, zegt Joost Tuenter. De opbrengst van het door melkveehouder Jos Landsbergen nieuw ingezaaide perceel valt Tuenter niet tegen. ”Het is mooi spul.” In de omgeving van het Groningse Westerlee mogen ze volgens Tuenter dan ook niet klagen wat betreft de neerslag. ”We hebben hier weinig last gehad van de droogte.” Tuenter runt samen met twee broers en zijn vader loonwerkbedrijf Agriservice. Daarnaast hebben ze een biologische melkgeitenbedrijf.

Foto Koos van der Spek

Kandahar – Afghaanse mannen verkopen platte broden langs de rand van de weg in de stad Kandahar. Het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties kondigde vorige week wegens geldgebrek te moeten stoppen met voedselhulp aan ruim drie miljoen inwoners in de helft van de 34 Afghaanse provincies.

Foto ANP

Den Haag – CDA-Tweede Kamerlid en voormalig landbouwminister Gerda Verburg kreeg vandaag een bos bloemen op haar laatste dag in de Tweede Kamer in Den Haag. Verburg wordt de nieuwe permanente vertegenwoordiger van Nederland bij de wereldvoedselorganisatie FAO.

Foto ANP

Meer informatie over de aardappelprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Fritesaardappelen
  • Aardappelvlokken
  • Exportaardappelen
  • Pootgoed
  • Tafelaardappelen
  • Voeraardappelen
  • Beheer
    WP Admin