AlgemeenAchtergrond

Historische overwinning Obama in Dixville Notch

De Democratische presidentskandidaat Barack Obama heeft in een gehucht in New Hampshire verrassend gewonnen.

In het al veertig jaar op Republikeinse presidentskandidaten stemmende gehucht Dixville Notch won Obama in de nacht van maandag op dinsdag met vijftien stemmen tegen zes stemmen voor zijn Republikeinse rivaal John McCain, meldde CNN. Twee gehuchten in New Hampshire, Dixville Notch en Hart’s Location gaan traditioneel het eerst naar de stembus, zodra de verkiezingsdag aanbreekt. De stemmen worden meteen geteld. De enige Democratische presidentskandidaat die in Dixville Notch won, was in 1968 Hubert Humphrey.
In het Amerikaanse football was er nog een goed voorteken voor de Democratische kandidaat die het opneemt tegen de regerende Republikeinen.

Het team van de Redskins speelde thuis in Washington D.C. kort voor de stembusgang en verloor maandag van de bezoekende Steelers uit Pittsburgh. In de footballwereld en in de politiek is bekend dat sinds 1937 de politieke leiding in Washington van kleur verwisselt wanneer de Redskins in hun laatste thuiswedstrijd voor de verkiezingen verliezen. Als ze zo’n wedstrijd wonnen, werd sinds 1937 telkens de regerende partij of president herkozen. De Steelers wonnen met 23-6.