AkkerbouwAchtergrond

Highlights van nieuws op vollegrondsgroentegebied

Op de open dagen die deze week worden gehouden, proberen zaadveredelaars indruk op – potentiële – klanten te maken met innovaties. Hiermee wordt ingespeeld op vragen uit de sector. Frans van de Ploeg van Nickerson-Zwaan en Perry Kuilboer van Bejo Zaden laten wat highlights zien.

Frans van der Ploeg loopt mee langs de demovelden van Nickerson-Zwaan in Dirkshorn. Hij staat stil bij bloemkoolras Raoul, een nieuw ras voor de industrie. ”Hij is heel zwaar, wel twee kilo, echt voor de industrie”, zegt Van der Ploeg, die grappend de term kiloknaller gebruikt. Een gewicht van acht-, negenhonderd gram is normaal voor een bloemkool. Bovendien is Raoul bijna niet kapot te krijgen, zo demonstreert Van der Ploeg. ”Dit ras is hard en vast, maar maakt mooie fijne roosjes.”
Volgend seizoen komt de bloemkool op de markt. België is een speerpunt in de zaadverkoop. ”Daar heb je echt een industriemarkt voor bloemkool. Hier is dat alleen voor biologisch het geval. In dat segment gaan we Raoul ook zeker verkopen.”

De nieuwste witte kool van Nickerson-Zwaan heeft nog geen naam, maar gaat door het leven als Niz 17-1087. Hij komt volgend jaar op de markt. ”Lange bewaring is erg belangrijk in de koolsector en deze is bewaarbaar tot juni. Deze kool groeit lekker traag en alles wat traag groeit, is goed bewaarbaar.” Het ras wordt door verschillende telers beproefd. ”Kooltelers zijn conservatief in hun rassenkeuze. Terecht. Ik zou zelf ook niet over één nacht ijs gaan.”

Verder wil Van der Ploeg graag peenras Hermes onder de aandacht brengen. Een nieuw ras van collegabedrijf Clause. ”Echt een boerenpeen; een hoge opbrengst, is sterk in bewaring en breekt of scheurt niet snel.” Hermes is een fijne C-, grove B-peen.

Perry Kuilboer van Bejo Zaden brengt ook een peenras voor het voetlicht. ”Berlin is een nieuw ras, korter dan de andere Berlicumrassen. Hij is minder lang, maar wel glad en grof. Daar is vraag naar in onder andere de markt die per stuk verkoopt.”

Bij de kolen blijft Kuilboer staan bij rode kool nummer 2819, die beschikt over knolvoetresistentie. ”Dat bestond nog niet in rode kool. Knolvoet is een bodemgebonden schimmel die de wortels van een plant aantast. Een uitdaging voor telers. Waar er voorheen alleen keuze was uit resistente witte rassen, kunnen telers met een besmet perceel nu ook voor rode kool kiezen.”

Op het uiendemoveld springt Hytide eruit, volgens verkoopleider Kuilboer. Een grove ui met een dunne huid. ”Voor de schillerij, snijderij”, legt hij uit. ”Omdat deze ui zijn huid makkelijk verliest, scheelt dat schoonmaakwerk. De hardheid is goed.”
Hij snijdt een ui door om de goede eenkernigheid te tonen, ook een pluspunt voor verwerking. ”Ik verwacht dat dit ras stappen gaat maken in oppervlakte.”

Beheer
WP Admin