AkkerbouwOpinie

Het zit erop

De kersenoogst is goed verlopen. De prijs bleef constant en op een redelijk niveau: 82 cent per kilo.

Dit jaar ging de kersenoogst lekker snel met dank aan de vorig jaar aangeschafte tweede schudder. In elf dagen hebben we de 40 hectare zure kersen geoogst. Slechts twee dagen vielen uit als gevolg van regenval en het daardoor niet kunnen schudden van de kersen. Maandag 2 juli was de laatste schuddag. De laatste dagen waren loeiheet: temperaturen van 36 tot 38 graden in de schaduw. Petje af voor alle medewerkers die gemiddeld twaalf tot veertien uur per dag hun best hebben gedaan.

Constante, redelijke prijs

De prijs van de kersen heeft zich goed gehouden. Het hele seizoen bedroeg hij €0,82 per kilo. Dat is uniek. Normaliter brengt de eerste (vroege) soort kersen het meest op, daarna zakt prijs (snel) weg. Dit jaar was de situatie echter totaal anders. Blijkbaar was het tekort aan kersen groot, mede door de lege pakhuizen en de lage opbrengsten door de voorjaarsvorst op meerdere plekken in Europa.

Kersenkartel

Op zich dus mooi dat prijs constant en op redelijk goed niveau bleef. Anderzijds ben ik verbaasd dat de prijs niet hoger was en ook niet omhoogging. In een eerdere weblog beschreef ik al het kersenkartel. Daarvan is dit jaar overduidelijk sprake geweest. We werden ‘platgebeld’ voor kersen, maar er was geen handelaar die er 1 cent extra voor gaf. Raar.

Effect van vorst

Dit jaar hebben we 220 ton geoogst; vorig jaar 130 ton. Dit is een duidelijke verbetering, maar nog steeds teleurstellend omdat de tweede soort kersen (75 procent van ons areaal) slechts 12 kilo per boom opleverde, terwijl van de eerste soort 21 kilo per boom kwam. Blijkbaar is dat het effect van de vorst en de gevoeligheid of het groeistadium van de vrucht op het moment dat de vorst intrad.

Binnenlandse afzet

Waar vorig jaar alle kersen op export gingen, is dit jaar een aanzienlijk deel in Hongarije gebleven. Het lijkt erop dat de inlandse fabrieken een dusdanige vraag hadden dat meer kersen in Hongarije konden worden afgezet. Nadeel van de inlandse afzet is dat we werken met M10 kunststof bakken, die vrij log en onhandig zijn. Voor export gebruiken we kunststof inklapbare bakken, een perfect werkend systeem. Bovendien zijn die door de betere kwaliteit veel makkelijker te stapelen en veel stabieler. Als ‘voorman’ van de pakploeg rijd ik op de trekker en dan is het een onrustig gevoel als de bakken twaalf hoog zo staan te wiebelen als je door het veld hobbelt. Rustig rijden is dan het devies. Dat is lastig voor mij, maar wel de enige optie als je door eigen schuld wel eens een stapel bakken hebt horen omvallen. Gelukkig waren ze leeg…

Zo min mogelijk tussenschakels

Mijn schoonvader en zwager hebben zich de afgelopen jaren ingespannen voor een goede kwaliteit van de kersen. Dit jaar heeft dat geresulteerd in twee nieuwe afzetkanalen, direct in het consumptiekanaal. Dit is een lijn die we overal hebben ingezet: zo min mogelijk afhankelijk zijn van tussenschakels die ook mee willen eten. Net als met Happy Pigs en de lavendel, zo min mogelijk schakels. Het is echter wel belangrijk om meerdere kanalen open te houden. Met een topjaar qua oogst moet je immers zomaar een keer zoveel kersen afzetten als we dit jaar geoogst hebben. Dan kun je niet op één of twee paarden wedden.

Samenwerking met imker

De samenwerking met de imker is ook prima bevallen van beide kanten. Hij is tevreden met alle potten honing en wij zijn tevreden met de bestuiving van de kersenbloesems door deze actieve beestjes. Volgend jaar komen ze weer terug.

Al met al is het een plezierig verlopen kersenoogst. Nu nog even afwachten of alle kersen ook op tijd worden betaald.

Beheer
WP Admin