AlgemeenAchtergrond

‘Herstel Amerikaanse varkenssector in 2010’

Amerikaanse varkenshouders kunnen in 2010 quitte draaien.

Sectoranalist Chris Hurt van Purdue University verwacht dat zowel de kostprijs per varken als de gemiddelde prijs rond de 50 dollar uitkomen. De situatie van de varkenssector zou dan niet verder verslechteren.

Hurt verwacht dat de prijzen in het tweede kwartaal het hoogste zullen zijn op een niveau van iets meer dan 50 dollar. In de rest van het jaar voorziet Hurt prijzen van 45 tot 50 dollar. De volledige kostprijs, inclusief arbeid en afschrijvingskosten, komt op 50 dollar.

De betere markt komt deels door een daling van de varkensstapel. De sector heeft moeilijke jaren achter de rug door de economische crisis en associaties met de Mexicaanse griep. Deze verliezen hebben geleid tot een inkrimping van de sector. De grootste producent ter wereld, Smithfield, besloot bijvoorbeeld de zeugenstapel te verkleinen.

Uit de nieuwste cijfers van landbouwministerie USDA blijkt dat de varkensstapel van 1 september 2009 tot 1 december met 2 procent kromp. De sterkste daling vond plaats in de vermeerdering met een daling van 3,5 procent in een jaar tot 5,85 miljoen dieren. Omdat het aantal biggen per zeug iets toeneemt is de verwachting dat het aantal biggen in de eerste maanden van 2010 iets minder sterk zal dalen, maar toch 3 procent lager zal liggen.

Hurt signaleert daarnaast dat de varkensproductie zich meer concentreert in het midwesten van de Verenigde Staten. De sterkste dalingen van de productie vonden plaats in North Carolina, Texas, Utah, Arkansas en Californië.

Een overzicht van alle biggenprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin