AlgemeenAchtergrond

Henk Kroes leidt dialoog CO2-opslag

Henk Kroes wordt de onafhankelijk voorzitter van de maatschappelijke dialoog over CO2-opslag in Noord-Nederland.

Dat hebben de Natuur- en Milieufederatie in Groningen en Drenthe dinsdag bekendgemaakt. Kroes is vooral bekend als oud-voorzitter van de Vereniging De Friesche Elf Steden.

Kroes gaat de komende maanden discussies en debatten organiseren in het noorden over de mogelijke CO2-opslag. Ministers Tineke Huizinga (VROM) en Maria van der Hoeven (Economische Zaken) maakten in juni bekend gebieden in Groningen en Drenthe geschikt te vinden voor grootschalige CO2-opslag. Vijf andere locaties, waaronder een in Friesland, zijn aangewezen als mogelijke uitwijkmogelijkheden.

De provincies Groningen en Drenthe staan niet onwelwillend tegenover het plan. Friesland heeft er echter geen zin in. Inwoners, bestuurders en belangenorganisaties in de provincies hebben nog veel vragen over de opslag.

De discussieavonden en debatten moeten meer duidelijkheid geven bij de inwoners van Noord-Nederland over het onderwerp. Velen vrezen dat de opslag van kooldioxide gepaard gaat met veel risico’s. Een definitieve beslissing van de Tweede Kamer over de locatie volgt naar verwachting in 2011.

Een nog lopende proef met CO2-opslag in Barendrecht leidde vorig jaar tot veel verzet onder omwonenden en lokale bestuurders. Het kabinet Balkenende besloot eind vorig jaar tot een proef met CO2-opslag in de grond onder een woonwijk in Barendrecht. De Tweede Kamer steunde het plan in eerste instantie, maar uiteindelijk viel de meerderheid weg. Toen werd afgesproken geen onomkeerbare stappen te nemen en definitieve besluitvorming over te laten aan een nieuw kabinet en een nieuwe Tweede Kamer.

Wel is doorgegaan met planning en voorbereiding. De gemeente Barendrecht sprak vorige maand de nadrukkelijke hoop uit dat de onderhandelaars van VVD, CDA en PVV snel besluiten om de plannen voor CO2-opslag in de grond onder Barendrecht te schrappen. Zij hebben bij informateur Ivo Opstelten aangedrongen op snelle duidelijkheid en stopzetting van de plannen.

Beheer
WP Admin