AlgemeenAchtergrond

Helft van uien nog niet verkocht

De Nederlandse uientelers hebben ongeveer de helft van hun oogst nog niet verkocht. Dat blijkt uit een voorraadmeting van het Bureau Uienmarkt Informatie (BUI) van het Productschap Akkerbouw.

In totaal lag er op peildatum 15 november nog zo’n 800.000 ton uien (bruto-gewicht) bij de telers in de schuur. Daarvan is bijna 187.000 ton al wel verkocht, maar nog niet afgeleverd. Zo’n 610.000 ton bruto is dus nog niet verkocht. Bijna eenderde van de uientelers heeft op de peildatum nog helemaal geen uien verkocht of afgeleverd.

Af land en uit de schuur was op 15 november bijna 424.000 ton uien afgeleverd. Dit komt neer op 35 procent van de totale bruto-productie. Het uitvalpercentage van deze uien bedroeg volgens de telers zo’n 8,5 procent. Voor de partijen die nu nog in de schuur liggen wordt de hoeveelheid uitval op zo’n 9 procent geraamd.

Volgens het BUI zijn bewaring en voorraden op peildatum 15 november enigszins vergelijkbaar met 2008. De volgende voorraadmeting wordt half februari uitgevoerd.

Een overzicht van de prijzen voor uien vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin