AlgemeenAchtergrond

Helft premie waterschadeverzekering terug naar boer

Agrariërs die vorig jaar deelnamen aan de regenwaterschadeverzekering van Agriver krijgen de helft van hun premie terug op een ledenrekening. Dat zegt directeur Marien Boersma van Agriver. Dat is volgens hem het voordeel van onderling verzekeren.

De premie voor de waterschadeverzekering gaat door het succes in 2005 overigens niet naar beneden. Dat kan vanwege overheidsregels niet. Daarnaast is volgens Boersma het risico op forse schades door regenwater te groot. De verzekering blijkt vooral geschikt voor kapitaalintensieve teelten op kleine percelen.

In het groeiseizoen van 2005 waren 180 ondernemers verzekerd voor regenwaterschade. In totaal kreeg Agriver 14 schademeldingen. Slechts één schade werd uiteindelijk vergoed. De nadruk van de schademeldingen lag op 4 juli, toen in het Zuidwesten veel regen viel. De schade die vergoed werd ontstond in erwten. Een jaar eerder was er ook maar één schadegeval ernstig genoeg om te vergoeden. Het ging toen om een bloemkool – teler.

Volgens Boersma is de vorm van de waterschadeverzekering succesvol. Hij ziet het als een goede basis voor een droogteverzekering. Dit is in andere landen al lang mogelijk, in Nederland moet er vooral gewerkt worden aan politiek draagvlak voor een dergelijke verzekering. Voor een verzekering voor sneeuwschade aan gewassen zijn bij Agriver al concrete plannen.

Op het gebied van regenschade heeft Agriver er vanaf deze week een concurrent bij. De Nederlandse Bank heeft zijn goedkeuring gegeven aan de waterschadeverzekering AquaPol. Dat heeft de Land en Tuinbouworganisatie Nederland bekend gemaakt.

AguaPol is voortgekomen uit een samenwerkingsverband tussen LTO, Interpolis en de Rabobank. De overheid staat voor deze verzekering voor maximaal 50 miljoen euro garant bij een totaal verzekerd bedrag van 3,5 miljard euro. Boeren kunnen zich er vanaf 20 maart verzekeren.

Meer informatie Website Agriver
Meer informatie Website Rabobank over AquaPol

Beheer
WP Admin