AlgemeenAchtergrond

Hectiek op graanmarkt laat handel peentjes zweten

Menig graanhandelaar zweet peentjes deze dagen. De graanprijzen schommelen zo heftig, dat het risico voor inkopers en verkopers heel erg groot is dat ze op het verkeerde moment handel drijven.

De tarweprijs op de termijnmarkt in Parijs daalde op maandag en dinsdag met 20 euro. De maisprijs zakte € 22,25 in twee dagen. Op de fysieke markt dalen de prijzen minder hard, maar ook snel. De HPA-notering voor voertarwe verloor 22 euro in één week. De EU-notering voor mais daalde 16 euro per ton. Dergelijke prijsdalingen komen weinig voor. Woensdag stegen de termijnnoteringen weer. Parijs noteerde 3,25 euro hoger voor tarwe en 6 euro voor mais.

Dergelijke heftige prijsschommelingen zijn met name voor voerfabrikanten een kopzorg. Door de malaise in de veehouderij kunnen ze geen hoge voerprijzen in rekening brengen bij de veehouders. Door het relatief dure graan zijn de marges voor de voerfabrikanten flinterdun.

Het is voor voerfabrikanten een halszaak om net zo voordelig grondstoffen in te kopen als hun concurrenten. Maar als de inkoopprijs in één week 16 tot 22 euro daalt en je hebt net een week eerder ingekocht dan de concurrent, dan is zo’n verschil in inkoopprijs niet meer door te berekenen in de voerprijs. Met als gevolg dat de winst enorm onder druk staat. De inkopers van meelfabrikanten en andere graanverwerkers zitten met hetzelfde probleem. Voor je het weet zit je er flink naast en dat kost handenvol geld.

Ook voor de graanverkopers van de coöperaties en voor telers die zelf hun graan verkopen is het nagelbijten. Het valt in zo’n hectische markt niet mee het juiste verkoopmoment te kiezen.
De markt wordt beheerst door de natuurramp in Japan. Analisten vrezen dat de enorme schade de hele wereldeconomie treft. Beleggers verzilveren hun winst door massaal termijncontracten te verkopen. Met een volle beurs wachten ze af waar ze straks weer wat kunnen verdienen: aandelen, olie, staatsleningen, edelmetalen, valuta of wellicht toch weer graan. De graansector heeft voorlopig het nakijken.

Toch is de hevige reactie overtrokken. De graanvoorraden krimpen dit seizoen. Ondanks dat het graanareaal dit jaar groeit, zijn de eerste vooruitzichten voor de nieuwe oogst niet geweldig. En door de ramp in Japan is kernenergie in diskrediet geraakt.

De onlusten in Noord-Afrika en het Midden-Oosten hebben de wereld herinnerd aan de grote afhankelijkheid van aardolie. Dit wakkert de roep aan naar meer bio-energie. Dat is positief voor de graanprijs. En hoe dan ook, mensen blijven eten. Gezien de groei van de wereldbevolking blijft de vraag naar graan groeien. Maar de feiten raakten deze week wel erg ondergesneeuwd.

Beheer
WP Admin