AlgemeenAchtergrond

Hartverwarmend en bizar

Boer Zoekt Vrouw levert de landbouw een sympathieke spontane eerste associatie.

Boer Marcel zou al samenwonen met Ksenia. Van Gijsbert wordt gezegd dat hij gescheiden is nadat zijn vrouw hem bedroog met zijn beste vriend. En dat Annemarie soms wat gestresst overkomt, wijt haar vader aan de camera en de achtergrondmuziek tijdens de uitzending. In werkelijkheid is ze anders.

Boer zoekt Vrouw (BZV) anno 2011 is hot. Op zondagavond kijkt Nederland naar boeren, naar De Landbouw; dik 5 miljoen mensen bekijken elke uitzending. Het is een van de best bekeken programma’s van de Nederlandse televisie sinds 2002. Daar komt internet nog bovenop. BZV zet de Nederlandse landbouw fors in de schijnwerpers.
Is dat raar? Nee, niet echt. Pak een aansprekend cliché als de boer en voeg er de liefde aan toe en je zit gebakken. Al zullen maar weinigen hebben gedacht dat het programma zó’n kijkcijferkanon zou worden.
Volgende vraag: moet de landbouw blij zijn met zo veel aandacht? Wordt in BZV een beeld weggezet, waarmee de landbouw verder komt? Het antwoord kan nauwelijks anders dan ‘ja’ luiden. Je kan op de programmamakers en regisseurs van alles aan te merken hebben; kritiek uiten op de inhoud van het programma vormt zelfs een cruciaal deel van de BZV-ervaring. Maar wat je de makers niet kunt verwijten is dat ze de boer per se neerzetten als het versleten cliché van de platpratende klompendrager.

Al zit in het cliché natuurlijk ook een deel waarheid. Het programma maakt dat je als kijker heen en weer geslingerd wordt tussen cliché, je eigen perceptie en de werkelijkheid. Dat maakt het kijken tot zo’n enerverende ervaring. Of je nou kijkt als boer of als buitenstaander, het beeld is verrassend, ontroerend, bizar en hartverwarmend tegelijk.
Daar met z’n 5 miljoenen naar kijken creëert in de samenleving een sympathieke spontane eerste associatie met Landbouw. Daarmee kan de sector zijn voordeel doen. BZV versterkt een basaal licence to produce.

Beheer
WP Admin