RundveeAchtergrond

Hark Ziegler Twin 850 VSK getest

De Ziegler maakt een mooie zwad en is zeer snel om te bouwen naar transportstand

●●●●/●●●● Zwadvorm: het mooiste zwad. Laagste aftakastoerental van respectievelijk 315 en 365 tpm en daardoor laagste tandsnelheid van 5,3 en 6,1 m/s. De enige die met sticker ‘maximaal 380 toeren’ adviseert. Zuivere zwadkanten doordat tanden snel uitheffen.
●●●/●● Harkverliezen: bij 8 km/u gemiddeld verlies, bij 12 km/u veel, de hark had daar iets dieper gemogen.
●●●● Bodemvolging: bij het neerlaten hangt elk element iets voorover, de tanden duiken dan ook een beetje in de zode. Verder goede bodemaanpassing in alle richtingen. De wielen wringen nauwelijks, omdat ze goed gespreid zijn.
●●● Werkdiepte: verstelling via een spindel.
●●● Zwadbreedte: verstelling via pen-gat met zeven opties.
●●○ Aan- en afkoppelen: slechts één enkelwerkend hydrauliekventiel. Wel drie kunststof touwtjes die zwaar trekken. Blinde oliedop om de slang op te bergen. Een in transportstand afgekoppeld (doorgezakt) frame heeft een onstabiele driepuntsbok die snel kantelt.
●●●●● Transport: de hoogste waardering, simpelweg het frame hydraulisch laten knikken en klaar zonder afbouwen van tandarmen. Transporthoogte: 3,93 meter.
●● Onderhoud: met 87 vetnippels (40 per element) het hoogste aantal van de test. Vetnippels zijn niet aangeduid. Eenvoudige handleiding met goedkoop smeerschema.
Opmerking: enige machine met open curvebaan. In 2007 komt er een nieuwe serie. De geteste VSK wordt niet geleverd in Nederland, wel een VS-type. Verschil: VS is vaste rotorophanging, VSK een scharnierende.

Klik hier voor alle testresultaten van de harkentest

Zieglers vinding: de Twin-tand.

Snelle curvebaanverstelling met veerpin.

Beheer
WP Admin