VarkensOpinie

Harig monster

Wat is dit voor een harig monster? Het lijkt op een schaap, maar knort als een varken. Mag ik u voorstellen: de Mangalica.

De eerste keer dat ik het harige monster zag, zal ik niet snel vergeten. Het is inmiddels tien jaar geleden, maar zo af en toe begin ik er nog van te zweten. Dan komt het gevoel van een slechte nachtmerrie naar boven. Droom ik? Een harig monster dat knorrend van plezier en nieuwsgierigheid op je afrent. Hoe dichterbij het komt, hoe meer het lijkt op een wollig schaap. Als het pal voor je staat en knort, denk je: verrek, het maakt het geluid van een varken. Mag ik u voorstellen: het Hongaarse wolvarken, ofwel Mangalica.

 

Hip vlees

De Mangalica is een regelrechte hit aan het worden. Tot zo’n tien jaar geleden stond dit varkentje letterlijk in het verdomhoekje. Sinds één, twee jaar is het hip om Mangalica-vlees te eten. De stedeling (lees: Budapest met 2 miljoen inwoners) wil weer genieten van een stukje vlees van het platteland. Ook de Spanjaarden eten vrachtwagens vol Mangalica-hammen. Een lekkernij.

 

Het varken lijkt erg op het Iberische varken en wordt ook gehouden in een extensief houderijsysteem. De Mangalica is geen vruchtbare zeug, ze geeft slechts vijf tot zes biggen per worp. Op de meeste bedrijven krijgen deze dieren één keer per jaar een worp biggen.

 

Gezonde vetzuren

De biggen hebben één tot anderhalf jaar nodig om uit te groeien tot een kolossaal harig monster van 130 kilo. Een speklaag van 10 centimeter dik is redelijk normaal. Dit vet heeft een gezonde vetzurensamenstelling en onderscheidt zich daarmee van andere varkensrassen. Bovendien geeft het een stukje smakelijk vlees. Op het varkensproefbedrijf in Sterksel (N.-Br.) is al geëxperimenteerd met het kruisen van het Hongaarse wolvarken met een Nederlandse zeug. Kortom: een populair harig monstertje, die Mangalica.

 

Mangalica-festival

In het weekend van 3 tot en met 5 februari was in Budapest het Mangalica Fesztival. Een jaarlijks terugkerend festijn. Door de overweldigende belangstelling van de afgelopen jaren moest het evenement dit jaar uitwijken naar een grotere locatie: Szabadságtér, hartje Budapest. Een prachtlocatie.

 

Heerlijke geuren

Wij zijn er ook geweest. Het was steenkoud. De nacht ervoor was het -15, overdag -8. En er lag een pak sneeuw. Gelukkig waren we in een continue staat van een ‘belevingsorgasme’. Wat zeg je me nu? Een belevingsorgasme? Nou, simpel: heerlijke geuren van het braden en bakken van het Mangalica-vlees, op z’n tijd een lekkere palinka naar binnen gieten en je voelt de warmte door je lichaam trekken. Heerlijk!

 

Het was er erg druk op het festival. Er waren 30 aanbieders van Mangalica-vlees en het was druk bij de kraampjes. Niet alleen om te proeven en te kijken, maar ook om daadwerkelijk te kopen. Tevens waren er enkele tientallen andere kraampjes met producten als palinka, vruchtensappen, (geiten)kaas, jam, zeep, houtwerk et cetera. Ook was er een stel levende Mangalica-varkens. Er zijn drie soorten: blond, rood, zwart (zie ook foto’s). De zwarte (die op de buik echter blond is) is redelijk zeldzaam; de blonde soort is de meest voorkomende.

 

Frikandel

Er was een kraampje dat Hollandse kolbász (worst) verkocht. Ik vroeg de goede man wat een Hollandse kolbász is. Het bleek een frikandel te zijn. Dikke kwak mayonaise erop. Lekker!

Een overzicht van alle biggenprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin