AlgemeenNieuws

Handelsdeals EU en Latijns-Amerika van start

Brussel – Handelsovereenkomsten van de EU met Colombia en een drietal landen in Midden-Amerika zijn officieel in werking getreden. Een handelsdeal met Colombia geeft exporteurs uit de EU meer markttoegang voor vlees en zuivel.

Een handelsdeal met Honduras, Nicaragua en Panama levert lagere importheffingen op voor een breed scala aan producten.

Andere deelnemers aan het associatieverdrag, Costa Rica, El Salvador en Guatemala, treden verlaat toe. De deal met Colombia lijkt het belangrijkst. Het land telt 47 miljoen inwoners, meer dan alle Midden-Amerikaanse landen. Beide deals zijn gesloten in juni 2012. Het Europees Parlement maakte dat een veiligheidsclausule is ingebouwd wat betekent dat de EU industrieën tijdelijk mag beschermen wanneer een vloedgolf aan importen wordt geconstateerd.

Het akkoord met Colombia voorziet in jaarlijkse uitbreiding van een heffingsvrij importquotum voor zuivel uit de EU. Hoge importtarieven voor jonge kazen en boter blijven intact. Importheffingen op varkensvlees, groente en fruit worden ook verlaagd. Andersom geeft de EU meer ruimte aan bananen en tropische vruchten uit Colombia terwijl de EU importquota opzet voor rundvlees en varkensvlees. De deal is vrijwel een kopie van een deal met Peru.

De ‘Association Agreement’ met Midden-Amerikaanse landen maakt dat de EU 91 procent van de importtarieven voor agrarische producten schrapt. In ruil hiervoor schrappen de Midden-Amerikaanse landen bijna de helft van hun importtarieven op landbouwproducten in de komende acht jaar. De landen exporteren met name koffie, ananas, suiker, vis en bananen naar de EU. Het betreft dus vooral producten die de EU zelf niet produceert.

Beheer
WP Admin