AkkerbouwNieuws

HAK stopt met productie private label

Giessen – Groente- en fruitfabrikant HAK uit Giessen stopt in 2013 met de productie van private-labelartikelen. Het bedrijf gaat zich volledig richten op de productie en ontwikkeling van de kernproducten die het onder eigen merk maakt. Hiermee wil HAK verder doordringen op de Belgische en Duitse afzetmarkten.

HAK denkt met het verleggen van de strategische koers zijn merkpositie verder te kunnen vergroten door effectiever en efficiënter te werken. De komende jaren investeert het bedrijf in modernisering van productiefaciliteiten, merkmarketing, productinnovatie en duurzaamheid.  “Alle bestaande private-labelcontracten leven we vanzelfsprekend na”, zegt algemeen directeur Timo Hoogeboom.

HAK zette drie jaar geleden bewust in op private label. “Dat gaf ons schaalvoordelen, maar de markt heeft ons ingehaald”, legt Hoogeboom uit. “We moeten ons richten op kernproducten en innovatie. Niet op producten waar we geen onderscheidend vermogen hebben, zoals private label. We zijn in dat segment in korte tijd versneld knel komen te zitten tussen almaar stijgende grondstoffenprijzen en afnemers die scherpere prijzen bedingen.”

Door het stopzetten van de productie van private label komen er naar verwachting ongeveer 35 arbeidsplaatsen te vervallen.

Het benodigde volume grondstoffen gaat omlaag, geeft inkoopmanager Adri den Dekker aan. “Dat wil niet zeggen dat het makkelijk is om het areaal bij elkaar te krijgen. De telers hebben verschillende alternatieven en onze leveranciers moeten de nodige moeite doen om het benodigde areaal rond te krijgen. De prijzen zullen dan ook stijgen.”

Beheer
WP Admin