AkkerbouwOpinie

Gun zetmeelteler extra premie

Top up bovenop flat rate, mét herkoppeling; da’s het best voor zetmeel- én fritesteler.

De zetmeelaardappelteelt is per 2012 ontkoppeld. De telers moeten nu voor de vrije markt gaan telen. Dat wordt wennen. Tot en met 2013 behouden ze een bedrijfspremie, maar die vervalt na 2013 als het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB) ingaat. Dan wordt een flat rate ingevoerd. Bedrijfspremies vervallen en de subsidiepot voor Nederland, €760 miljoen, wordt over 1,8 miljoen hectare verdeeld. Omdat ook geld naar andere projecten gaat, resulteert dat in een hectarepremie van €198 tot €283. Een gemiddeld zetmeel-aardappelbedrijf gaat er volgens een LEI-studie gemiddeld €27.000 op achteruit.

 

Zetmeeltelers balen, en eisen een overgangsregeling met een top up bovenop de flat rate tot 2020, met als tegenprestatie een herkoppeling. Telers in West- en Zuid-Nederland met frites-, poot- en tafelaardappelen gaan volgens Ciolos’ flat rate-plannen meer premie cashen. Op thema-avonden over het nieuwe GLB reageren veel kleitelers afwijzend op extra geld voor hun noordelijke collega’s. „Geld uit het noorden wordt overgeheveld naar ons. Daar kunnen we toch niet op tegen zijn.”

Als ze slim zijn, gunnen ze zetmeeltelers hun top up en nemen ze genoegen met een lagere flat rate. Mét als eis: herkoppeling. Anders is het maar de vraag of de noordelijke teler zetmeelaardappelen blijft telen. Frites-aardappelen kan ook, zeker als McCain, Lamb/Weston Meijer, Farm Frites of Aviko meer betaalt dan Avebe.

 

Als in Noord-Nederland 10 procent van de zetmeeltelers overschakelt op consumptieaardappelen, betekent dat een areaalstijging van 4.000 hectare. Zeker in een EU-aardappelmarkt waar in gemiddelde jaren al een structureel klein overaanbod van aardappelen bestaat, betekent nog eens 4.000 hectare extra een compleet verziekte markt met niet-kostprijsdekkende prijzen.

Dus, fritesteler, gun uit zelfbehoud de zetmeelteler na 2013 z’n steun, mét als eis herkoppeling. Een hoge marktprijs is meer waard dan extra tientjes hectarepremie.

Meer informatie over de aardappelprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Fritesaardappelen
  • Aardappelvlokken
  • Exportaardappelen
  • Pootgoed
  • Tafelaardappelen
  • Voeraardappelen
  • Beheer
    WP Admin