AlgemeenAchtergrond

Grote zuivelimporterende landen blijven nog steeds groeimarkten

Het lijkt dit jaar op het eerste gezicht wat tegen te vallen met de zuivelexporten naar Rusland, China en ook het Midden-Oosten, maar de cijfers spreken een andere taal. Deze landen blijven stevige groeimarkten.

Rusland en China lijken dit jaar minder zuivelproducten te importeren, maar de cijfers spreken een andere taal. Uit de meeste recente rapportage van de Europese Commissie blijkt dat deze landen opnieuw meer kopen dan vorig jaar.

Zo heeft Rusland in de eerste helft van dit jaar weer meer kaas en boterolie geïmporteerd dan in dezelfde periode vorig jaar. Europa is in deze gevallen de hofleverancier.

Europa exporteerde in deze periode in totaal 326.000 ton kaas, 6.000 ton meer dan in het eerste halfjaar van 2010. Ongeveer een derde daarvan ging vorig jaar naar Rusland. Blijkens de Europese gegevens kochten de Russen tot en met juni 140.000 ton kaas aan in het buitenland.

Kaasexporteur nummer twee, Nieuw-Zeeland, verkocht in de eerste helft van dit jaar juist minder kaas over de grens (124.000 tegenover 140.000 ton vorig jaar). De Australiërs en de Amerikanen exporteerden wel meer kaas.

De EU exporteerde minder boter, maar wel weer meer boterolie dan vorig jaar. Grootste afnemer van deze producten is en blijft Rusland. In totaal importeerde dit land tot en met juni zo’n 40.000 ton boter, 10.000 ton meer dan vorig jaar. Daar lijkt echter vooral Nieuw-Zeeland van te hebben geprofiteerd.

Op de poedermarkt was Rusland dit jaar nog niet erg actief. Het importeerde een kleine 20.000 ton mageremelkpoeder, ongeveer even veel als vorig jaar.

Grote importeur China bleef echter een sterke groeimarkt. De Chinezen kochten 65.000 ton mageremelkpoeder (een kleine 20.000 ton meer dan vorig jaar tot en met juni) en zo’n 230.000 ton vollemelkpoeder (60.000 tot 70.000 ton meer dan vorig jaar).

Van deze vraag profiteerde vooral Nieuw-Zeeland. Bijna een derde van de totale export van vollemelkpoeder uit Nieuw-Zeeland gaat naar China. Bij mageremelkpoeder gaat het om ongeveer een zesde deel van de export.

Voor Europa is Noord-Afrika een belangrijke exportmarkt voor melkpoeders. Wat daarbij opvalt is dat Algerije, ondanks de veranderingen in dat land, in de eerste helft van het jaar, toch flink meer mageremelkpoeder inkocht.

Zo’n verschijnsel is echter in meer importerende landen te zien. Japan, na Rusland kaasimporteur nummer twee in de wereld, voerde ondanks rampspoed in eigen land toch meer kaas in.

Beheer
WP Admin