AkkerbouwAchtergrond

Grote productie drukt suikerprijs

De suikerprijs staat onder druk. Drie weken geleden noteerde het decembercontract op de termijnmarkt in Londen nog bijna 600 dollar per ton. Sindsdien daalt de suikerprijs. Maandag sloot het decembercontract op $543,80. Vorig jaar rond deze tijd noteerde het eerst aflopende termijncontract zo’n 175 dollar hoger en het jaar daarvoor was dat nog eens 50 dollar meer.

De suikerprijs heeft last van de grote productie. De Rabobank schat dat de wereld dit seizoen 5,2 miljoen ton suiker méér produceert dan het verbruikt. De International Sugar Organisation verwacht zelfs een overschot van 5,9 miljoen ton. Vorig seizoen 2011/2012 hield de wereld maar liefst 8,4 miljoen ton suiker over.

Rusland en China zijn traditioneel grote importeurs. Maar beide landen produceren dit seizoen zelf veel suiker. De EU produceert weliswaar minder dan vorig seizoen maar beduidend meer dan gemiddeld.

Dat de suikerprijs door het productieoverschot niet helemaal in elkaar stort komt omdat de voorraden moeten worden aangevuld. Van 2007/2008 tot en met 2010/2011 hield de wereld niks over of werd zelfs flink ingeteerd op de voorraden.

Ook is er nog onzekerheid of Brazilië de bijmengverplichting opvoert naar 25 procent. Als dat gebeurt kan Brazilië minder suiker exporteren. Daar komt bij dat Brazilië meer ethanol exporteert naar de VS. Daar wordt ethanol uit mais gemaakt en dat is dit seizoen duur.

Nu de wereld volop suiker produceert is de verwachting dat de prijs verder daalt. Dat heeft een zichzelf versterkend effect. In een dalende markt wachten kopers af. Want als de prijs verder daalt, heb je snel geld verdiend.

Prognose: suikerprijs daalt

Beheer
WP Admin