AlgemeenAchtergrond

Groot melkveebedrijf in Noord-Brabant

Het melkveebedrijf staat op de grens van de provincies Brabant en Limburg. Het bedrijf is bijna 85 hectare en heeft ruimte voor 395 melkkoeien en 140 stuks jongvee.

De kwaliteit van de grond is prima en de stallen bieden ruimte aan een koppel koeien, waar veel boeren alleen maar van kunnen dromen. Desondanks wordt het melkveebedrijf van bijna 85 hectare op de grens van Brabant en Limburg verkocht.

Twee zwagers bouwden hier langzaam maar zeker een groot melkveebedrijf op. Het begon met één stal. Nu staan er vier ligboxenstallen waarin ruimte is voor 395 melkkoeien en 140 stuks jongvee. De melkveehouders zijn inmiddels de zestig gepasseerd en hebben besloten de boerderij te verkopen omdat een opvolger ontbreekt.

De grondkwaliteit is goed, zegt makelaar Justin van der Heijden van Adriaan van den Heuvel makelaars en adviseurs. Het is vochthoudende zandgrond met een bouwvoor van circa 40 tot 50 centimeter. De grond is niet alleen geschikt voor gras en mais, maar ook voor akkerbouw gewassen. De huiskavel is ruim 40 hectare, de rest van de grond ligt aanééngesloten.

De boerderij in het Brabantse Someren heeft twee woningen en een milieuvergunning voor 395 melkkoeien, 140 stuks vrouwelijk jongvee tot 2 jaar en 4 fokstieren. De grootste ligboxenstal (ruim 1.500 vierkante meter) is gebouwd in 1990. Hierin is ruimte voor 145 melkkoeien. De stal heeft zwevende ligboxen met koematrassen, is geheel onderkelderd en heeft mestschuiven. De mestopslagcapaciteit onder de stal is 2.742 kubieke meter.

In de tweede ligboxenstal van circa 1.420 vierkante meter kunnen 93 melkkoeien en 77 stuks jongvee. Deze stal is in 1974 gebouwd en in 1982 uitgebreid met een wachtruimte. De wachtruimte heeft een rondgaand opdrijfhek en is helemaal onderkelderd (opslagcapaciteit 743 kubieke meter).

Daarnaast staat de melkstal. Het is een 22 stands draaimelkstal (Westfalia) met melkmeters en krachtvoerverstrekking op de stand. De melkstal is helemaal betegeld, evenals het tanklokaal waarin een Packo melktank 12.500 liter staat. In de machinekamer staat een tank van 3.200 liter voor spoelwateropvang. Verder is er warmteterugwinning en een voorkoeler. Het dak van de melkstal is in 2008 vervangen en geïsoleerd met dupanel dakisolatie en gedekt met asbestvrije golfplaten.

De kalfkoeien en droge koeien staan in een aparte ligboxenstal. Deze stal is gebouwd in 1983 en groot genoeg voor 105 koeien. Voor de kalfkoeien zijn er vier groepshoeken op stro. Onder deze stal is ruimte voor 368 kubieke meter mest.

In de jongveestal (1978) kunnen 104 stuks jongvee. Die staan in groepshokken op roosters. Onder de roosters kan 272 kubieke meter mest.

Verder is er nog een machineberging met werkplaats (1985). Hierin is ook een dieptebron en vrijwel nieuwe ontijzeringsinstallatie (Remon 2010).

Achter de stallen staan vier grote sleufsilo’s met keerwanden: twee van 12 bij 48 meter, een van 14 bij 48 meter en een van 10,5 bij 45 meter.

Bij de boerderij horen twee woningen. Een woning is gebouwd in 1965 en verbouwd in 1980. De eerste woning is ruim 600 kubieke meter en heeft een woonkamer, woonkeuken, vier slaapkamers, badkamer en een toilet op de begane grond en de eerste verdieping. In de woonkamer ligt een vloer van marmer en staat een houtkachel.

De tweede woning is 750 kubieke meter en telt eveneens vier slaapkamers. De woonkamer heeft een marmeren vloer met vloerverwarming. In de keuken ligt een tegelvloer met vloerverwarming. De badkamer heeft een bad, douche en toilet. Beide woningen hebben bovendien een serre en een aangebouwde garage.

Verdere uitbreiding van het bedrijf is lastig gezien de ligging in de Peel. Maar het is de vraag of dat nodig is, zegt van der Heijden. ”Het melkveebedrijf is nu al groot en heeft eveneens een ruim bouwblok van ruim 2,5 hectare, en nieuwbouw binnen het bouwblok is wel mogelijk.”

Nieuwbouw is echter niet noodzakelijk. De huidige stallen zijn niet nieuw, maar wel degelijk gebouwd, aldus de makelaar. ”Het is een draaiend melkveebedrijf waarop de nieuwe eigenaar, met eventueel wat aanpassingen, direct kan gaan melken.”

Meer informatie: Adriaan van den Heuvel makelaars en adviseurs, Justin van der Heijden, 0492 – 66 18 84 of 06 – 51 52 63 88 www.heuvel.nl

Kom naar de gratis studiedag over mais op 16 september in Venray. Volg workshops, bekijk demo’s, ga langs bij verschillende stands en bezoek de machinestraat om kennis op te doen voor jouw snijmaisteelt. Bekijk het hele programma en meld je aan.

Beheer
WP Admin