AlgemeenAchtergrond

Groot melkveebedrijf in Friesland

Aan de weg van het Friese Buitenpost naar Kootstertille staat een groot melkveebedrijf van ruim 90 hectare. Het is een kop-hals-rompboerderij die in de loop der jaren fors is uitgebreid. Het bedrijf heeft een 20-stands draaimelkstal en een milieuvergunning voor 237 melk- en kalfkoeien en 166 stuks jongvee.

”Direct achter het bedrijf ligt ruim 45,5 hectare. Aan de overkant van de weg ligt ruim 35 hectare, zodat er een huiskavel is van bijna 81 hectare”, zegt Olof Kroes van Agriplaza Friesland. De overige twee veldkavels liggen op 3,5 à 4 kilometer. Verder wordt nu nog zo’n 20 hectare los gepacht van particulieren en circa 15 hectare van BBL/DLG. De teeltlaag (zwarte grond) is tussen de 20-40 centimeter. Daaronder varieert de grondsoort van klei en veen tot plaatselijk lemig. ”De veldkavels zijn hoofdzakelijk vruchtbare podzolgrond”, aldus Kroes.

Het bedrijf bestaat uit een kop-hals-rompboerderij, twee ligboxenstallen, een jongveestal, werktuigenberging en kapschuur. De kop-hals-rompboerderij is in 1957 gebouwd. De woning bestaat uit de kop en de hals. Op de begane grond zijn een woonkamer, keuken, bijkeuken, kelder, toilet en badkamer. Op de eerste verdieping zijn vier slaapkamers en een (voormalige) badkamer. Boven de bijkeuken is ook nog een slaapkamer.

In het bedrijfsgedeelte is het tanklokaal met een eigen tank van 14.000 liter (Meko), draaimelkstal (binnenmelker, Manus) en wachtruimte met opdrijfhek. Daarnaast zijn hier nog 25 kalverboxen, twee strohokken met kalverdrinkautomaten (2008), een ruim strohok voor kalfkoeien, een separatieruimte en een kantoor/kantine.

Dwars op deze schuur is in 1972 de ligboxenstal gebouwd. Die is in 1996 verlengd en doorlopend gerenoveerd. Hier is ruimte voor 158 melkkoeien. De stal is circa 52 bij 25 meter, met vrije overspanning en stalen spanten. Aan beide zijden van het 5 meter brede voerpad zijn twee rijen ligboxen. Verder zijn er acht krachtvoerboxen en zes ventilatoren.

De jongveestal is gebouwd in 1979 en zo’n 31 meter bij 15,5 meter. Hierin is ruimte voor circa 60 stuks jongvee. In 2001 is in het verlengde van de jongveestal een ligboxenstal gebouwd voor droogstaande koeien en pinken. Deze stal is circa 31 meter bij 18 meter, is net als de jongveestal van steen, heeft een centrale voergang, stalen spanten en vrije overspanning.

Tussen de ligboxenstal (melkkoeien) en jongveestal staat de werkplaats/werktuigenberging van 14 bij 20 meter. Verder is erin 2001 nog een kapschuur/werktuigenberging gebouwd van 14 bij 20 meter. Aan de buitenkant van deze schuur staan acht kalverboxen onder een overkapping.

Het bedrijf heeft twee mestsilo’s. De grootste (1.170 kubieke meter) is in 2009 gebouwd. Onder de roostervloeren is ook nog opslag. Hierdoor is erin totaal zo’n 4.400 kubieke meter aan mestopslag.
De boerderij staat zo’n 2 kilometer van Buitenpost. Daar zijn scholen en winkels. Buitenpost ligt circa 30 kilometer van Groningen en 25 kilometer van Leeuwarden.

De boerderij wordt verkocht omdat een opvolger ontbreekt. De toeslagrechten en het quotum zijn niet bij de koop inbegrepen, maar overname ervan is bespreekbaar.

Meer informatie: Agriplaza, Olof Kroes, 0592 – 54 54 51 of 06 – 51 24 31 88, www.agriplaza.eu

Beheer
WP Admin