AlgemeenAchtergrond

Grondmarkt krabbelt heel rustig door

De grondprijzen zijn eerder stabiel dan dalend. Dat concludeert voorzitter Arjan van der Waaij van de vakgroep Agrarisch en landelijk vastgoed van de NVM.

De grondprijzen zijn eerder stabiel dan dalend. Dat concludeert voorzitter Arjan van der Waaij van de vakgroep Agrarisch en landelijk vastgoed van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

De grondmarkt in juli is traditioneel erg rustig. De gewassen staan op het land en hier en daar beginnen de oogstwerkzaamheden. Het is normaal niet de periode waarin grondtransacties plaatsvinden. Alleen enkele jaren geleden, bij invoering van de nieuwe mestwetgeving liep de grondmarkt als gevolg van de grote druk ook in deze zomermaanden door.

Ondanks de siësta op de grondmarkt is de stemming niet negatief. De melkprijs is goed en ook de prijzen voor akkerbouwgewassen waren gunstig. Hierdoor is vanuit beide grondgebonden takken belangstelling om grond te kopen. “De stemming is gunstig, er is behoorlijk wat vraag. Het aanbod van grond is echter beperkt”, aldus Van der Waaij. Dit heeft als gevolg dat de grondprijzen zeker niet dalen. Courante percelen worden ook in de zomermaanden verhandeld. Courant is daarbij een ruim begrip. “Het gaat niet alleen om grote percelen, maar soms ook om kleinere stukken die voor een ondernemer zeer geschikt liggen, bijvoorbeeld aansluitend aan hun bedrijf”, legt Van der Waaij uit.

De verlaging van de overdrachtsbelasting door het kabinet heeft op de agrarische vastgoedmarkt vrijwel geen effect. De vrijstelling geldt alleen voor het woonhuis en dat is bij de handel in complete bedrijven slechts een beperkt deel van de aankoopsom. “Voor de markt voor woonboerderijen kan de verlaging wel effect hebben. Ik verwacht dat het onderhandelingsproces iets makkelijker zal verlopen door de verlaging van de overdrachtsbelasting. Maar dit is op dit moment nog niet zichtbaar. In de vakantieperiode is het vaak rustig op de huizemarkt. Doorgaans trekt dit in september wel weer aan”, aldus Van der Waaij.

Tijdens de economische crisis werd de belangstelling voor grond van particuliere beleggers groter. De huidige onrust over de Euro als gevolg van de crisis in Griekenland heeft nog geen merkbaar effect op dit marktsegment.

Beheer
WP Admin