AlgemeenAchtergrond

Griekse overheidsfinanciën bedreigen euro

De euro is in waarde gedaald tot het laagste niveau in zes maanden ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

De oorzaak: Griekenland dreigt failliet te gaan. Het is alweer de derde week op rij dat de euro terrein verliest. Goed nieuws voor exporteurs, maar slecht nieuws voor de stabiliteit van Europa.

De Grieken hikken aan tegen een absurd begrotingstekort en een torenhoge schuldenlast. Dat tekort kan volgens de Europese Commissie bovendien zelfs nog groter zijn dan de Griekse regering nu stelt. De Griekse statistieken gelden volgens de Commissie als relatief onbetrouwbaar.

Volgens The Financial Times is nu een hellenistisch offensief gestart in China. China zou voor minstens 25 miljard en mogelijk voor honderden miljarden moeten kopen. Of de Chinezen interesse hebben in Grieks waardepapier is sterk de vraag.

Waarom speculeren op nauwelijks geloofwaardig Grieks overheidsbeleid, terwijl men al een zeer groot aantal Amerikaanse waardepapieren houdt, waarvan de waarde min of meer precies vaststaat? Griekse staatsobligaties verloren in januari meer dan 4 procent in waarde.

Gevolg is hoe dan ook dat de euro in waarde daalt. De euro kan nog verder dalen als investeerders ook hun vertrouwen verliezen in het eveneens weinig kredietwaardige Portugal, Spanje, Italië en zelfs Ierland. Duitsland en Frankrijk hebben verklaard weinig heil te zien in een Europees reddingsplan.

Toch stelt de Europese Commissie dat het uitgesloten is dat Griekenland de monetaire unie moet verlaten, een scenario waar het Internationaal Monetair Fonds volgens insiders rekening mee houdt. Griekenland zou er financieel niet veel beter voor staan als Argentinië tien jaar geleden.

Beheer
WP Admin