AlgemeenAchtergrond

Griekenland is niet het nieuwe IJsland

De regering van Griekenland heeft woensdag geprobeerd haar Europese collega’s en de financiële markten ervan te overtuigen dat het land niet op de rand van de financiële afgrond staat.

“We zijn geen nieuw IJsland, zoals we ook geen nieuw Dubai zijn”, zei de Griekse minister van Financiën George Papaconstantinou tegen journalisten. ,,We zitten niet te wachten tot iemand ons komt redden.”

Papaconstantinou reageerde hiermee op uitspraken van Europese collega-ministers. Die maakten eerder op de dag duidelijk dat Griekenland zelf orde op zaken zal moeten stellen. Zo benadrukte de Zweedse minister van Financiën Anders Borg dat andere Europese landen niet van plan zijn Griekenland uit de brand te helpen en dat het land ,,serieuze begrotingsmaatregelen” moet doorvoeren.

De financiële positie van Griekenland kwam deze week negatief in het nieuws, nadat twee toonaangevende kredietbeoordelaars hun twijfels hadden uitgesproken over de kwaliteit van de leningen van het land. De kredietbeoordelaars maken zich, net als verscheidene Europese regeringsleiders, zorgen over de bereidheid van de Griekse regering om het enorme tekort op de overheidsbegroting weg te werken.

Beheer
WP Admin