AlgemeenAchtergrond

Griekenland gaat bezuinigen

Het Griekse parlement heeft gisteravond ingestemd met de crisisbegroting waarmee de regering de enorme tekorten van het land wil bestrijden.

De Griekse overheid geeft volgens die begroting volgend jaar ruim 2 procent minder uit. Daarnaast moet er 9 procent meer geld binnen komen, vooral door belastingontduiking sterker te bestrijden.

Op die manier moet het tekort op de begroting, dat dit jaar uitkomt op bijna 13 procent van het bruto binnenlands product (bbp), worden teruggebracht tot iets meer dan 9 procent in 2010. Dat is nog altijd ruim boven de grens van 3 procent die door de Europese begrotingsregels wordt voorgeschreven.

De afgelopen weken ontstond internationaal veel onrust over de financiële situatie van Griekenland. Die was volgens verschillende kredietbeoordelaars zo slecht dat zij de kredietwaardigheid van het land verlaagden. De staatsschuld van Griekenland loopt volgend jaar waarschijnlijk op tot ruim 120 procent van het bbp. De Griekse economie krimpt dit jaar naar verwachting met 1,2 procent, voor volgend jaar wordt een achteruitgang van 0,3 procent voorspeld.

Beheer
WP Admin