AlgemeenAchtergrond

Grieken zorgen voor opluchting op de beurs

Opluchting regeert op de beurzen.

Het Griekse parlement nam woensdag een omstreden bezuinigingspakket ter waarde van 28 miljard euro aan, waarmee de stabiliteit van de eurozone weer even terugkeert. Op de beurzen van Parijs, Amsterdam en Frankfurt werden woensdag plussen van circa 1,5 procent genoteerd.

Beleggers putten ook hoop uit het Verre Oosten, waar Japan de grootste industriële groei sinds 50 jaar doormaakt, vooral omdat door de tsunami getroffen autofabrieken weer opstartten.

Of de opluchtings lang aanhoudt, blijft onzeker. ING blijft economisch herstel in Nederland en Europa twijfelend noemen. Voor aandelen van bedrijven in de agribusiness speelt een mogelijk forse correctie van de graanprijzen naar beneden een rol. Rusland lijkt immers weer op de markt te komen met miljoenen tonnen tarwe. Dat is goed nieuws voor vleesconcerns omdat de graanprijs de voerkosten bepalen. Het is dan weer slecht nieuws voor bedrijven die boeren beleveren, handelen in graan of graan verwerken.

Tot de laatste categorie behoort General Mills, dat kwartaalcijfers bekendmaakte die minder uitpakten dan verwacht. De producent van Cheerios ontbijtgranen, yoghurt en snacks moet proberen de prijs van bakkerijproducten met 4 of 5 procent te verhogen zonder klandizie te verliezen. Tegelijk blijven kosten oplopen. Het bedrijf verwacht een kleinere winst voor het volgende kwartaal dan veel analisten hadden verwacht.

Het aandeel Monsanto kreeg vorig jaar zware klappen te verwerken, maar bewoog dit jaar steeds binnen een marge van plus 10 procent en min 5 procent. De koers is ten opzichte van 1 januari nauwelijks gewijzigd. Deze week steeg de interesse in het aandeel. De zaaigoedgigant maakte bekend dat het laatste kwartaal de winst met 80 procent is gestegen ten opzichte van een jaar eerder.

Elke vrijdag de stand van zaken van de internationale graanmarkt, met o.a. nieuwe noteringen en artikelen die normaal alleen voor abonnees zijn. Schrijf je in voor de Graanmarkt nieuwsbrief

Meer informatie over de prijzen van granen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Tarwe
  • Mais
  • Sojabonen
  • Beheer
    WP Admin