AlgemeenAchtergrond

Greenery, Univeg en Total Produce grootst in de EU

En weer treedt een bedrijf uit de top tien van Nederlandse groentehandelaren toe tot de Ierse familie van Total Produce. Frankort & Koning wordt half Iers door deze stap.

Drie jaar geleden deed de multinational met Haluco al een greep naar een Nederlandse top tienspeler. Beide organisaties zijn opgeteld goed voor een omzet van 500 miljoen euro, al zal Total Produce dat niet geheel op de balans mogen zetten, omdat het geen meerderheidsbelang heeft in Frankort & Koning.

Daarmee zijn de drie grote Europese spelers ook gelijk de toppers in de Nederlandse top tien van handelsbedrijven. The Greenery blijft met 1,8 miljard euro de grootste. Total Produce stoomt wel op.

Univeg deed juist een stapje terug. Het bedrijf stootte fruithandelsbedrijf Frutéra af aan Vogelaar. Wel behoort Bakker Barendrecht (omzet in 2009 naar schatting 600 miljoen euro) tot de Univeg-familie. Wereldwijd is Univeg, net als Total Produce natuurlijk groter dan The Greenery. Bij de reorganisatie van Univeg gaan wel stemmen op om te kijken of Bakker Barendrecht zelfstandig verder kan, maar dit is niet bevestigd door het Belgische hoofdkantoor.

Op lange termijn is er sprake van stuivertje wisselen. Zo was er in de jaren 90 de overnamegolf door Britse partijen, maar Citronas en Hagé kwamen weer terug in Nederlandse handen.
Wie de top tien van Nederlandse handelsbedrijven verder beziet, valt op dat ook puur Nederlandse bedrijven snel groeien. Wat te denken van Staay Groep dat Frupaks overnam (omzet een kleine 500 miljoen euro) , of de vorming van Van Oers United (200 miljoen omzet).

Ook grote en groeiende partijen als Best Fresh group, Van Rijn (omzet 200 miljoen euro) en De Groot zijn volledig in Nederlandse handen. Dat blijkt uit gegevens van het Bedrijfsschap voor de Groothandel, de ING sectorvisie en de Hillenraad 100.

Beheer
WP Admin