AlgemeenAchtergrond

Greenery: fusie is onvermijdelijk

The Greenery voert momenteel geen fusiegesprekken met Fruitmasters.

Wel wordt over andere onderwerpen gesproken met de fruitafzetorganisatie. Dat laat een woordvoerder weten in reactie op uitspraken van directeur Philip Smits in het Financieele Dagblad.

Daarin zegt Smits dat fusies in de tuinbouw onvermijdelijk zijn en dat hij met allerlei partijen mogelijkheden ziet voor een fusie. Specifiek noemt hij Fruitmasters dat in zijn ogen veel gelijkenis vertoont met The Greenery.

Volgens een woordvoerder van The Greenery is dat geen directe uitnodiging aan het adres van Fruitmasters. Volgens hem wordt er niet specifiek gesproken met Fruitmasters, ook niet over een eventuele Associatie producentenorganisaties (Apo). Smits ziet de Apo’s, zoals die voor komkommer en paprika, een aanzet tot fusies. ”Daarover lopen gesprekken in de tuinbouw, maar dat beperkt zich niet alleen tot glasgroente”, aldus de woordvoerder.

Fruitmasters heeft de uitlatingen van Smits met grote verbazing gelezen. ”Zeker gezien de recente ervaring die we achter de rug hebben”, laat een woordvoerder weten. Verder wil Fruitmasters geen commentaar geven.

In het verleden hebben The Greenery en Fruitmasters al vaker gesproken over gezamenlijke afzetplannen voor hardfruit. Het betrof destijds vooral de bundeling van Elstar-appels en Conférence-peren. Dat leidde bijna tot de vorming van dochteronderneming Fruit-XL. Beide partijen zagen daar in 2003 uiteindelijk van af omdat de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) een te groot machtsblok voorzag. De fruitteelt reageerde destijds teleurgesteld over het afblazen van Fruit-XL. De Nederlandse Fruitteeltorganisatie gaf toen aan te willen kijken naar alternatieven.

Beheer
WP Admin