AkkerbouwAchtergrond

’Graanprijs onder druk bij schorsen invoertarief’

Brussel – De graanprijs in de EU staat onder druk als de invoerheffingen op graan binnen de TRQ-quota op nul euro blijven staan. De Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) vindt dat Brussel met twee maten meet.

Normaal betalen importeurs in de EU 12 euro per ton tarwe en 15 euro per ton gerst aan invoerheffingen binnen de TRQ-quota. Dat zijn bepaalde hoeveelheden graan die in de EU mogen worden ingevoerd tegen een laag invoertarief. Buiten de TRQ-quota bedraagt de importheffing 93 euro voor tarwe en 95 euro voor gerst.

De invoerheffingen binnen de TRQ-quota waren door de Commissie al op nul gesteld vanaf half januari tot en met 30 juni dit jaar. De Commissie wil dat de schorsing van kracht blijft vanaf 1 juli, meldt een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw. ”Het is nooit eerder gebeurd dat Brussel bij de start van het nieuwe graanseizoen direct invoerheffingen op nul stelt. Normaal gebeurt dat pas na de oogst. Het geeft aan dat de Commissie een kleine oogst verwacht. Bovendien krimpt de graanvoorraad in de EU.”

De schorsing van de importheffing drukt de graanprijs in de EU, verwacht de woordvoerder. ”Rusland heft op 1 juli het exportverbod op graan op.”

NAV-voorzitter Teun de Jong vindt dat Brussel met twee maten meet. ”Hoge graanprijzen worden direct afgetopt. Maar er is geen beleid meer om lage graanprijzen te ondersteunen. Daarom moet Brussel het LTO-plan omarmen voor de sturing van de graanmarkt via de productie van bio-ethanol. Dat legt een bodem in de markt. Het graanbeleid van de EU is nu niet consistent.”

Elke vrijdag de stand van zaken van de internationale graanmarkt, met o.a. nieuwe noteringen en artikelen die normaal alleen voor abonnees zijn. Schrijf je in voor de Graanmarkt nieuwsbrief

Meer informatie over de prijzen van granen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Tarwe
  • Mais
  • Sojabonen
  • Beheer
    WP Admin