AkkerbouwAchtergrond

Graanmarkt wacht op nieuwe oogstprognose van USDA

De graanprijzen stegen vorige week op de termijnmarkten in Chicago en Parijs.

De maisprijs steeg in Chicago maar liefst 8,5 procent van vrijdag op vrijdag. De tarweprijs kreeg er 2,9 procent bij en soja werd 6,1 procent duurder. Ook in Parijs werden tarwe en mais duurder, maar de stijging was veel kleiner dan in Chicago. Vrijdag sloot het novembercontract (er wordt bijna niet gehandeld in het augustuscontract) voor tarwe op €209,50. Dat is 75 cent meer dan vrijdag de week er voor. Mais werd in één week €1,50 duurder.

De handel in de VS maakt zich zorgen over de droogte in de maisgebieden. In één derde van de maisregio’s is te weinig regen gevallen waardoor de mais onvoldoende vocht heeft tijdens de kolfzetting. Die valt een paar weken eerder dan normaal omdat de mais in het voorjaar vroeg kon worden gezaaid.

De zorgen over de mais trekken de tarweprijs omhoog. Ondanks dat de geoogste wintertarwe hogere hectareopbrengsten laat zien dan waar analisten op hadden gerekend. In de VS is inmiddels 20 procent van de wintertarwe geoogst.

Wat ook meespeelt in de prijsstijging is dat de zorgen over de economie wat minder worden. De Chinese overheid heeft voor het eerst sinds 2008 de rente verlaagd, waardoor de economie harder kan groeien. De hoop is dat als de Chinese economie harder groeit de rest van de wereldeconomie daar van mee profiteert.

Daar komt nog bij dat boeren in Argentinië actie voeren tegen de verhoging van de belasting op grond en de exportheffingen. De graanexport ligt daardoor vrijwel stil.

Ondanks de prijsstijgingen blijft de onzekerheid groot op de graanmarkt. Het groeiseizoen op het noordelijk halfrond kan nog alle kanten op. De wereldeconomie wil maar niet op stoom komen. En de EU blijft worstelen met de schuldencrisis.

Gisteren stegen de tarwe- en maisprijzen iets op de termijnmarkt in Parijs. Tarwe werd in Chicago ook iets duurder. Maar de maisprijs moest weer inleveren aan het begin van de handselsdag. De handel zit te wachten op de nieuwe oogstprognose die het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) vandaag publiceert.

Prognose: markt blijft onzeker.

Beheer
WP Admin