AkkerbouwAchtergrond

Graanmarkt krijgt steeds meer invloed op suikerprijs

De balans tussen aanbod en vraag bepaalt de suikerprijs. Maar graan krijgt meer invloed op de suikerprijs. Suiker is een directe concurrent van graan geworden. Dat versterkt de prijschommelingen.

De suikersector moet er rekening mee houden dat de suikerprijs de komende jaren sterker gaat schommelen. Dat komt niet alleen doordat de Europese Unie de suikerregeling in 2015 wil afschaffen. Het komt ook doordat de suikermarkt steeds meer verweven raakt met de graanmarkt. De prijzen van graan gaan de laatste jaren sterk op en neer door een onbalans tussen productie en verbruik. Deze volatiele markt krijgt steeds meer invloed op de suikerprijs.

De Europese Commissie wil de suikerregeling in september 2015 afschaffen. Dan wordt de suikerprijs in de EU sterker afhankelijk van de wereldmarkt. Dat betekent dat de prijs zelfs binnen één seizoen enorm kan schommelen.

Dat was dit jaar goed te zien op de termijnmarkt in Londen. Op 13 juli noteerde de termijnmarkt een recordhoge prijs van $ 876,30 per ton witsuiker voor het eerstaflopende termijncontract. Afgelopen dinsdag sloot het eerstaflopende contract op $ 605,40. Dat is een daling van 31 procent in 4,5 maanden.

De prijsschommelingen op de wereldmarkt worden de komende jaren alleen maar groter. Dat komt omdat de suikermarkt steeds meer verweven raakt met de graanmarkt. Er is al een overlap als het gaat om zoetstoffen. Suiker wordt gebruikt als zoetstof, maar uit graan kan bijvoorbeeld ook glucose- of fructosestroop worden gemaakt om voedingsmiddelen zoeter te maken.

Suiker en graan hebben echter nog een gemeenschappelijke bestemming, die steeds meer voelbaar is in de markt. En dat is biobrandstof. In de VS is vorig seizoen al eenderde van alle mais verwerkt tot bio-ethanol. In de EU wordt daar ook veel tarwe voor gebruikt. Brazilië gebruikt voor de productie van bio-ethanol veel suiker. Aangezien de productie van biobrandstoffen in de lift zit, beïnvloeden de graan- en suikerprijzen elkaar steeds meer.

Maar de suikerprijs wordt het meest beïnvloed door de balans tussen productie en verbruik. De laatste jaren was er een tekort aan suiker in de wereld, waardoor de voorraden moesten worden aangesproken. Aan het einde van seizoen 2007/2008 had de wereld een suikervoorraad van 42.7 miljoen ton ruwe suiker, meldt het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) in een rapport over de suikermarkt. Dat zakte naar 29,5 miljoen ton eind 2010/2011, vanwege tegenvallende oogsten in een aantal landen.

Dit seizoen, dat loopt van 1 oktober 2011 tot en met 30 september 2012, valt de productie weer hoger uit dan het verbruik. De eindvoorraad groeit naar 30 miljoen ton. Brazilië produceert weliswaar minder suiker dan vorig seizoen, maar India, de EU, Thailand en Rusland realiseren een hogere productie.

Net als op de graanmarkt blijft de balans tussen vraag en aanbod de belangrijkste factor die de suikerprijs regeert. Maar de sterkere koppeling met de graanmarkt maakt de suikermarkt wel onvoorspelbaarder. Dat wordt alleen maar sterker als Brussel in 2015 een streep haalt door het suikerbeleid.

Elke vrijdag de stand van zaken van de internationale graanmarkt, met o.a. nieuwe noteringen en artikelen die normaal alleen voor abonnees zijn. Schrijf je in voor de Graanmarkt nieuwsbrief

Meer informatie over de prijzen van granen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Tarwe
  • Mais
  • Sojabonen
  • Beheer
    WP Admin