AkkerbouwAchtergrond

Graanmarkt EU aantrekkelijk voor Oekraïne

De EU en Oekraïne onderhandelen over een vrijhandelsakkoord. Volgens het Oekraïense persbureau UkrInform geeft een akkoord de EU meer mogelijkheden auto’s te verkopen in de Oekraïne. Dat land krijgt op zijn beurt meer toegang tot de Europese graanmarkt.

Details over de onderhandelingen ontbreken. De Europese Commissie geeft eind deze week een toelichting. Volgens het Franse marktbureau Agritel krijgt Oekraïne in 2013 een heffingvrij quotum van 1,6 miljoen ton graan. Dan mag het land 950.000 ton tarwe, 400.000 ton mais en 250.000 ton gerst zonder heffing verkopen in de EU. Binnen een paar jaar wordt het quotum vergroot naar 2 miljoen ton.

Als dat klopt heeft dat ongetwijfeld een drukkend effect op de graanprijzen in de EU. De EU importeert jaarlijks 8 miljoen tot 15 miljoen ton graan, met als uitzondering seizoen 2007/2008 toen de import steeg naar 28 miljoen ton nadat de importheffingen tijdelijk waren opgeschort.

De EU hanteert een importheffing van 95 euro per ton tarwe en van 93 euro per ton gerst. Bij mais is de importheffing afhankelijk van de wereldmarkt en varieert meestal van 0 tot 14 euro per ton. Als 2 miljoen ton graan tegen een veel lagere heffing in de EU komt legt dat een lagere bodem in de graanmarkt. Want graan kan in de Oekraïne goedkoper worden geteeld dan in de EU, ook als de transportkosten worden meegerekend.

Als het handelsakkoord met Oekraïne een feit is, krijgt het land waarschijnlijk een eigen TRQ-quotum met een verlaagd invoertarief, mogelijk zelfs van 0 euro. In een overeenkomst met de WTO heeft de EU de TRQ-quota (tarif rate quota) ingesteld voor tarwe, mais en gerst. Zo mag jaarlijks 2,4 miljoen ton tarwe uit derde landen worden ingevoerd tegen een invoerheffing van 12 euro in plaats van 95 euro.

De VS heeft een TRQ-quotum van 572.000 ton tarwe en Canada van 38.853 ton. Voor gerst geldt een TRQ-quotum voor derde landen van 306.215 ton met een importheffing van 16 euro. Er mag 242.074 ton mais worden ingevoerd zonder heffing.

Het is zeer waarschijnlijk dat Oekraïne gretig gebruik gaat maken van zo’n TRQ-quotum. Op 1 juli verlaagde de Europese Commissie het invoertarief voor het TRQ-tarwequotum van 12 naar 0 euro, omdat werd gevreesd dat de EU door droogte minder tarwe zou produceren. Het quotum was in korte tijd vol getekend.

Zestig procent van het quotum wordt gevuld door Oekraïne. Het geeft aan dat de EU een aantrekkelijk afzetgebied is voor Oekraïne. Zeker als de importheffingen flink dalen.

Beheer
WP Admin