AlgemeenAchtergrond

‘Goed nieuws is ook nieuws’

Goed nieuws is geen nieuws. Of toch wel?

Als het aan Robbert Zoon ligt wel. Hij organiseert vrijdag voor de derde keer de Nationale Goed Nieuwsdag. Veel media hadden vorig jaar wel oren naar het initiatief van Zoon. Dit jaar krijgt hij ook de internationale pers mee, zoals persbureau Reuters. Zoon wil het volgend jaar internationaal aanpakken: dan komt hij met een Global Good News Day.

Volgens Zoon blijkt uit diverse onderzoeken dat mensen meer behoefte hebben aan goed nieuws. ,,De hele krant hoeft niet gevuld met goed nieuws. Het gaat niet om leuk en luchtig. Maar dat het aanbod van slecht en goed nieuws evenwichtiger kan, zijn veel mensen met me eens. En veel media dus eigenlijk ook.” Nieuwsdienst Reuters in ieder geval wel. Een nieuwsitem over de Goed Nieuws Dag gaat vrijdag de hele wereld over. ‘Het gaat in ieder geval naar alle zeshonderd afnemers, zoals de BBC en al-Jazeera.”

,,Positieve ontwikkelingen zijn er genoeg.” Zoon noemt als voorbeeld een onderzoek van TNO waaruit blijkt dat bedrijven met een gemengde etnische samenstelling het beter doen dan bedrijven met een louter autochtone samenstelling. Hij las het destijds ‘ergens’ in een klein krantenkolommetje. “Zoiets zou wel eens op een voorpagina mogen wat mij betreft.”

Zoon zegt dat de jongere generatie veel minder gevoelig is voor de vooroordelen over goed nieuws. ,,Ze relativeren meer. Terwijl ouderen nog wel eens misprijzend doen over positief nieuws.” Maar Zoon ziet het positief in. ,,Veel mensen, vooral volwassenen, vinden het nieuwsaanbod te eenzijdig, te gehyped. Volgens mij denken meer mensen na over zingeving en willen bewuster in het leven staan. Journalisten gaan wat mij betreft niet altijd mee met die tijdgeest.”

“Nieuws mag, behalve nieuwswaardig, ook gewoon leuk zijn”, vinden ze bij het Jeugdjournaal. De redactie beaamt dat kinderen niet zo’n moeite hebben met ‘blij’ nieuws. Maar bij het Jeugdjournaal zal belangrijk nieuws, hoe negatief ook, altijd voorgaan op een leuk nieuwtje. “We proberen wel af te sluiten met iets luchtigs of opmerkelijks. Er is niet alleen maar ellende in de wereld”, zegt redacteur en presentator Pepijn Crone. “Maar niet als er iets heftigs aan de hand is, bijvoorbeeld de moord op Theo van Gogh. Dan eindigen we niet vrolijk.”

Beheer
WP Admin