VarkensOpinie

Gezellige berenveiling

Eenmaal per jaar brengen Duitse Piétrain-fokkers hun beren via een veiling aan de man. Iedereen heeft een fijne dag.

Het is de varkenshouderij op zijn mooist: de berenveiling vorige week van Schweinezuchtverband Baden Württemberg in het Duitse Ilshofen. Kopers en verkopers treffen elkaar en onder het genot van het een hapje en drankje worden contacten gelegd en versterkt. Natuurlijk worden er ook beren verkocht; 36 dit jaar. De fokkers rijden allemaal met een lege aanhanger achter hun auto naar huis. Alles is verkocht.

 

Even geen zorgen

Op zo’n veilingdag zet iedereen zijn beste beentje voor. De aanwezigen laten hun dagelijkse beslommeringen thuis achter en genieten van de aanwezige beren. Het gaat die dag niet over hoge voerprijzen of tegenvallende opbrengstprijzen. Zo’n veiling kost dus geen energie, maar geeft juist energie.

 

Beeldvorming

In Nederland is het ondenkbaar dat zo’n veiling ooit plaatsheeft. Daar leent de structuur van varkenshouderij zich niet voor. Ten onrechte, of terecht, ik weet het niet, zal in Nederland om veterinaire redenen een varkensveiling ook niet zomaar plaatsvinden. Voor het imago van varkenshouderij zou het wel goed zijn. Naar burgers toe schept zo’n veiling het beeld dat varkens houden pure liefhebberij is, zonder dat het ook maar iets industrieeels uitstraalt.

Meer informatie over de prijzen van varkens vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen