AkkerbouwNieuws

Gewassen met waterschade snel afzetten

Oud-Beijerland – De waterschade van gewassen in het zuidwesten van het land is nog moeilijk in te schatten, blijkt uit een belronde. Wat wel duidelijk naar voren komt, is dat gewassen die nu onder water staan snel de afzetstroom in moeten met het oog op rot.

In het werkgebied van aardappelcoöperatie Nedato is 80 procent van de aardappelen gerooid, zegt directeur Wim van de Ree. Van de 20 procent die nog in de grond zit, heeft zeker een deel schade van de excessieve regenval. “Om hoeveel hectare het gaat en hoe erg het is, is nu nog moeilijk aan te geven. Dat inventariseren we. Dat er schade komt, is duidelijk. Vooral in het Zuidwesten. Delen van percelen staan al langer dan twee dagen onder water. Dat kan nooit goed zijn, daar gaat rot in komen. Die delen kun je laten zitten bij de oogst.”

Eerst moet het water wegzakken. Daarna kan schijn bedriegen, zegt Van de Ree. “Aardappelen die er goed uitzien, kunnen doordat ze flink zijn natgeregend in de bewaring toch nog gaan rotten. Goed blijven controleren dus. Snel afzetten lijkt me het devies. Dat is ook een vorm van schade; zo kunnen telers hun bewaarplaats niet benutten.”

Industriegroente heeft net als de andere gewassen te velde ontzettend van het water te lijden, zegt Perry Leemans van groenteverwerker Ardo. “Afgelopen nacht is er weer 10 millimeter bijgevallen. Het Zuidwesten heeft de volle lading water gekregen. Het is hier echt drama voor de boeren”, zegt Leemans.

Ongeveer 35 procent van de industriegroente staat nog in het veld. “Spinazie, peen en allerlei koolsoorten als boerenkool en rode kool gaan allemaal schade lijden. De gewassen gaan rotten, verkleuren, worden ziek. Hoeveel er kapot gaat, is nu nog lastig in te schatten. Dat wat kapot gaat, wordt ondergeploegd.”

Door de nattigheid is de aanvoer sterk verminderd. “Onze fabriek draait op 30 procent van de capaciteit. Normaal gesproken draaien we in deze periode 100 tot 130 procent, aangezien we de weekenden er dan nog bij pakken.”

Het water moet wegzakken in de grond. “Het is herfst. De dagen zijn kort en de zon schijnt niet meer fel. Daar droogt het dus niet meer door.”

Of er schade is in de suikerbieten, is volgens Gert Sikken van Suiker Unie nog niet te zeggen. “In de gebieden waar veel regen is gevallen, kan niet worden gerooid”, weet de directeur agrarische zaken. “De bieten zelf kunnen wel wat wateroverlast aan, maar te lang is uiteraard niet goed.”

Voor de aanvoer van de bieten heeft de neerslag geen consequenties, omdat er al voor ongeveer een week verwerking bieten op voorraad ligt bij de telers.

Van de uien is nog maximaal 200 hectare niet binnen, blijkt uit een inventarisatie van Jaap Jonker van uienzaadbedrijf De Groot en Slot. Die hectares liggen vooral in het Zuidwesten en Noorden. Een kwart daarvan is nog niet gerooid. In het Noorden heeft het minder geregend, dus daar verwacht Jonker ook minder problemen. “Als uien met de voeten in het water staan, gaat de kwaliteit achteruit”, weet Jonker. “Eenmaal gerooid voorzie ik niet veel problemen. Uien kunnen ook verrassen; heel nat binnen worden gereden en door goed drogen daarvan toch herstellen. Maar met de uien die nog vaststaan, zou ik geen risico nemen. Ik zou ze afland proberen te verkopen, dan kunnen verwerkers er nog mee uit de voeten.”

Meer informatie over de aardappelprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Fritesaardappelen
  • Aardappelvlokken
  • Exportaardappelen
  • Pootgoed
  • Tafelaardappelen
  • Voeraardappelen
  • Beheer
    WP Admin