AlgemeenAchtergrond

Gemiddelde melkprijs FrieslandCampina 2009

FrieslandCampina zat met een gemiddelde melkprijs in 2009 van €?26,22 per 100 kg in de middenmoot van de ranglijst van Europese zuivelverwerkers.

Dat blijkt uit de LTO-melkprijsvergelijking 2009.

De gemiddelde berekende melkprijs was in 2009 binnen Europa € 26,92 per 100 kilo standaardmelk. Dat is € 7,66, ofwel 22,2 procent lager dan in 2008.

“Het gaat om de laagste melkprijs sinds de start van ons melkprijsonderzoek in 1999”, zegt Willem Koops namens het Productschap Zuivel. Hiermee zijn de melkprijsstijgingen in 2007 en 2008 in één klap tenietgedaan.

In 2009 zijn de melkprijzen berekend van 17 Europese zuivelondernemingen. De lijst wordt opnieuw aangevoerd door het Finse Hämeenlinnan Osuusmeijeri met een gemiddelde melkprijs van € 39,52. De lijst wordt gesloten door het Ierse Glanbia met een gemiddelde melkprijs van € 22,67. De Ieren hadden duidelijk het meest last van de slechte wereldmarkt.

FrieslandCampina neemt met een melkprijs van € 26,22 een negende plaats in. Dit is inclusief 86 cent nabetaling. DOC staat op een veertiende plek met een melkprijs van € 23,47. Opvallend is dit jaar dat het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk het relatief goed hebben
gedaan.

De stijging van de melkprijs dit voorjaar is volgens Koops opmerkelijk. Normaal daalt de melkprijs bij een stijgende aanvoer in het voorjaar. Hij denkt daarom dat dit jaar wel eens een goed melkprijsjaar kan worden.

De toename van melkprijsschommelingen binnen de EU staan volgens Koops niet op zichzelf. Ook in Nieuw Zeeland en de Verenigde Staten zijn de prijsfluctuaties toegenomen. “Ook de zuivelindustrie moet meer op marktfluctuaties anticiperen en hun leveranciers helpen om hier mee om te gaan”, zegt LTO-vakgroepvoorzitter Siem-jan Schenk. Een zuivelonderneming zou volgens Schenk bijvoorbeeld een bepaalde melkprijs voor een afgesproken periode kunnen garanderen door het risico op de termijnmarkt af te dekken.

Beheer
WP Admin