VarkensOpinie

Gelukkige varkens

Onze Bonte Bentheimers en Mangalica-varkens groeien langzaam en hebben volop ruimte. Slachten en verwerken doen we zelf. Dat is het unieke Happy pigs-concept dat we in Hongarije hebben opgezet.

Bij de initialen BB denkt menig man aan Brigitte Bardot. Het sekssymbool van de jaren vijftig en zestig. Ook ik denk bij BB aan een heerlijk stuk vlees, maar dan van de Bonte Bentheimer. Een beroemd varkensras, ook uit de jaren vijftig en zestig, met name gehouden in de regio Bentheim (D.) en Twente. Een varken met zwarte vlekken, een prachtbeest om te zien. Met bovendien een heerlijk stuk vlees. Hiermee vergeleken is het vlees dat u in de supermarkt koopt maar een waterig stuk dierlijk eiwit zonder al te veel smaak.

Op zoek naar ‘iets unieks’

Zoals in eerdere weblogs al beschreven, waren we op zoek naar ‘iets unieks’ in Hongarije. Een kleinschalig concept, maar dan wel met alles in eigen beheer. De Bonte Bentheimer is uniek, het ras is bijna uitgestorven. Er zijn nog maar een kleine 300 zeugen van. Op deze website vindt u meer informatie over dit varken en de Nederlandse dierenliefhebbers die dit prachtige product weer in de markt zetten. In Hongarije zijn we de enige met dit ras, althans zover ik weet. De Bonte Bentheimer is uniek qua smaak. En Hongaren zijn lekkerbekken. Leuke bijkomstigheid is dat het varken in de jaren vijftig van de vorige eeuw furore maakte in de regio waar ik zelf ben geboren en getogen: Twente.

Happy pigs-concept

We hebben een uniek concept opgezet: Happy pigs: a healthy concept. Wat verstaan we daar onder? Nou, de varkens groeien langzaam, ze houden hun staart en tanden, hebben volop binnen- en buitenruimte en liggen op stro. We voeren ze met eigen grondstoffen, geven gmo-vrij voer en géén soja en/of mengvoer. Ook behandelen we de dieren niet met antibiotica. In plaats daarvan krijgen ze brijvoer met probiotica (melkzuurbacteriën), zeg maar een gezond Yakult-papje. En ze zijn super gezond. Daarom onze slogan: Happy pigs, a healthy concept.

Bijzondere varkensrassen

Behalve de Bonte Bentheimers nemen we ook het zeldzame Hongaarse varkensras Mangalica in het Happy pigs-concept op. Op deze wijze hebben we twee unieke varkensrassen in een uniek concept. We hebben een heel elftal Bonte Bentheimers geïmporteerd. Het betreft een aantal fokdieren en een aantal dieren voor de mesterij.

Zelf slachten en verwerken

Ons doel is een systeem dat jaarlijks het vlees van 100 vleesvarkens verkoopt. Erg weinig natuurlijk, maar dat is een bewuste keuze. In eigen regie slachten we onze dieren, verwerken ze tot vleesproducten en verkopen die. Maximale transparantie. Ons concept is en blijft kleinschalig. Het is uniek en dat moet het blijven. We willen absoluut ver weg blijven van de handel én de supermarkten.

Echt vlees

Wij geloven dat meer en meer mensen willen weten hoe en waar hun voedsel is geproduceerd. Vlees hoort vlees te zijn. En het hoort te smaken. Het tegenwoordige standaard vlees(product) is een mengsel van allerlei grondstoffen, E-nummers en eiwitten, zoals tegenwoordig op allerlei etiketten van vleeswaren te lezen is. Bovendien is het volgepompt met water en zout. Dat willen we absoluut niet. Een (h)eerlijk stuk vlees, dat is wat de consument wil. Gevoel en beleving. Dat krijg je met vlees van een happy pig! De slogan ‘Happy pigs: a healthy concept’ is niet alleen prettig voor onze varkens, ook wij zelf voelen ons daar prettig en gezond bij.

Een overzicht van de prijzen voor vleesvarkens vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin