AkkerbouwNieuws

Gele roest breidt uit in wintertarwe door koud weer

Westmaas – Gele roest in wintertarwe heeft zich de afgelopen weken kunnen uitbreiden door het koude weer. Bayer CropScience vond bij de vierde gewasmonitoring op 35 procent van de percelen gele roest. Dit was 30 procent in de vorige monitoring.

 

De producent van gewasbeschermingsmiddelen controleert 64 percelen wintertarwe verspreid over Nederland op ziekten. De vierde is tevens de laatste monitoring van de wintertarwe dit seizoen.

Adviseur Harm Groeneweg van Bayer CropScience stelt dat het aantal aantastingen met gele roest groeit door de lage temperaturen. “Gele roest is een koudweerziekte en heeft zich daardoor de laatste twee weken kunnen uitbreiden. De gemiddelde aantasting per plant is opgelopen van 5,5 naar 7,2 procent. Gevoelige rassen kunnen flink aangetast raken door gele roest.”

Bayer vond op 11 procent van de percelen meeldauw. Groeneweg: “Bruine roest is nog niet aangetroffen, maar zal zeker bij het stijgen van de temperatuur verschijnen.”

Volgens Groeneweg krijgt septoria nu alle kans om de tarwe te infecteren. “Deze ziekte zit gewoonlijk onderin het gewas op het oude blad. Maar door de aanhoudende regen van de afgelopen vier weken kan de ziekte naar bovenin het gewas verspreiden.”

Beheer
WP Admin