AlgemeenAchtergrond

Geldproblemen fruitteelt vooral midden van land

De helft van de fruittelers in het midden van het land heeft liquiditeitsproblemen.

In andere delen van Nederland zijn de problemen veel kleiner, laat de Nederlandse Fruittelersorganisatie NFO weten. Op de Kennisdag bleek dat residuvrij telen wellicht een onhaalbaar doel is voor Nederlandse fruitteelt.

De financiële positie van fruitbedrijven in Midden-Nederland lijkt slechter dan op bedrijven in andere delen van het land. Volgens ramingen van de Rabobank hebben bedrijven in andere delen van Nederland in 15 tot 20 procent van de gevallen liquiditeitsproblemen. Veelal is bijfinanciering geen probleem. Het aantal bedrijven dat echt in financiële problemen zit wordt door de Rabobank op enkele procenten geschat.

De NFO is verrast over de uitkomst. ”In Midden-Nederland zitten vooral traditionele bedrijven met grote eigen vermogens”, zegt voorzitter Johan van Haarlem.

De NFO tast in het duister over de oorzaak van de zwakke positie van bedrijven in het midden van het land. De telersorganisatie voerde vorige week overleg met de Rabobank. De NFO riep de bank op niet zenuwachtig te worden, omdat dit slechte jaar een incident lijkt. Telers hebben een enorme oogst, maar zien gelijk een vraaguitval. De extreem lage appelprijzen gaan daardoor gepaard met hogere kosten.

Mogelijk speelt het productpakket een rol. In gebieden als Noord-Holland en Zeeland staan meer peren, maar Van Haarlem wil nog geen conclusies trekken.

Op de Kennisdag in Wageningen maakte Fruitconsult resultaten bekend van onderzoek naar residuvrije teelt. Dit jaar werd het onderzoek uitgebreid. Volgens Van Haarlem moet de fruitteelt zich niet meer op residuvrije teelt richten, maar op residu-arm. Onder voorwaarden is residuvrij mogelijk, vooral in jonge percelen. ”De vraag is wat residuvrij is. Hoe maak je dat waar? Met de techniek van analyse zijn ook heel lage residugehaltes meetbaar.”

Beheer
WP Admin