AkkerbouwAchtergrond

Geld voor het oprapen met gps

Akkerbouwers kunnen geld verdienen met gps en precisielandbouw. Dat zegt Jacob van den Borne. Er moet echter nog veel gebeuren: mens en techniek moeten dichter bij elkaar komen.

Akkerbouwer Jacob van der Borne van Van den Borne Aardappelen uit het Noord-Brabantse Reusel vertelt volgende week woensdag op de DLV Plant-bijeenkomst ’En nu vooruit met gps!’ over zijn ervaringen met deze techniek.

Hoe past u gps toe?
”Op twee manieren. Zoals de meeste collega’s benut ik gps om overlap in onder andere werk en brandstof te voorkomen, met onder meer automatisch sturende trekkers en sectiebesturing op bespuiting en bemesting. Dat is de basis. Maar ik pas het ook toe in een precisielandbouwkader; de natuurlijke variatie op een perceel in kaart brengen en daarmee rekening houdend zo optimaal mogelijk gewassen telen. Ik pas dit nu toe in mijn aardappelteelt.”

Wat is uw boodschap op de gps bijeenkomst?
”Dat er geld te verdienen is met precisielandbouw, maar dat de techniek nog in de kinderschoenen staat. Er is nog veel ontwikkeling nodig en daar werken we hard aan.”

Waarom doet u dat?
”Ik heb daar hobby aan, probeer een voorsprong op te bouwen voor de toekomst.”

Wie voorop loopt, stoot ook het meest zijn neus, toch?
”Wie voorop loopt, moet investeren en doet vaak een verkeerde investering, zoals een sensorsysteem dat niet doet wat het moet doen. Maar je moet kartrekkers hebben. Ik beleef daar plezier aan, vind het leuk om hierin iets te bereiken. Natuurlijk moet het worden terugverdiend. Ik heb al financieel voordeel van de toeleverende bedrijven waarmee ik samenwerk.”

Wat levert het u op?
”De overlapbesparing is 12 procent. De systemen die ik aanschaf, kan ik binnen drie jaar terugverdienen. Dat kan dus uit. Precisielandbouw kost voorlopig vooral bakken met geld. Op den duur verwacht ik dat opbrengst en kwaliteit van mijn aardappelen hierdoor stijgen. Daar valt geld mee te verdienen. Ik verwacht hier veel van, onder meer met plaatsspecifiek spuiten en bemesten. De komende tien, vijftien jaar gaat er veel veranderen.”

Wat moet er nog gebeuren?
”Onze kennis om met techniek om te gaan moet nog een sprong maken. Technisch gezien kan alles eigenlijk al, maar we weten nog niet hoe we die technieken moeten interpreteren.”

Meer informatie over de aardappelprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Fritesaardappelen
  • Aardappelvlokken
  • Exportaardappelen
  • Pootgoed
  • Tafelaardappelen
  • Voeraardappelen
  • Beheer
    WP Admin