AlgemeenAchtergrond

Geitenhouderij weg uit dorp

Geitenbedrijven moeten weg uit bevolkte gebieden. Dat zegt hoogleraar Veterinaire Volksgezondheid Frans van Knapen.

De Utrechtse professor bepleit de invoering van een gezondheidseffectrapportage bij de vestiging van nieuwe bedrijven.

Van Knapen zegt dat de Q-koorts-problemen uiteindelijk niet zullen verdwijnen door het ruimen van dieren. De Q-koortsbacterie zal daardoor niet uit Nederland verdwijnen. Het probleem is volgens hem niet de aanwezigheid van de bacterie, maar de blootstelling van de mens aan de bacterie. “Q-koorts is al jaren overal in Nederland, iedere dierenarts weet dat en houdt daar ook rekening mee. De bacterie gaat niet weg. Dat is een illusie.”

Ruimen voorkomt volgend voorjaar abortussen. Maar Van Knapen vraagt zich af wat er daarna gebeurt. Als je doorgaat besmette drachtige geiten te ruimen, kun je net zo goed de melkgeitenhouderij meteen de nek omdraaien, zegt hij.

Nederland heeft al jarenlang tussen de vijftien en dertig geregistreerde gevallen van Q-koorts bij mensen. Dat er nu veel meer besmettingen worden gevonden te maken heeft alles te maken met de intensieve controle daarop. “Wie vroeger een griepje had, liet geen test doen op Q-koorts. Nu wordt iedereen daarop gecontroleerd, logisch dat er dan meer besmettingen gevonden worden.” Van Knapen zegt dat er in Brabant wel degelijk een probleem is. Het cluster aan ziektegevallen heeft zeker een relatie met de aanwezigheid van geitenbedrijven.

Beheer
WP Admin