AlgemeenAchtergrond

Geiten slachtoffer van opportunisme

Ondanks de zieken en zelfs doden door de Q-koorts, wilde de politiek geen ingrijpende maatregelen die de sterkst groeiende veesector zouden treffen, aldus Sjoerd van de Wouw, beleidsmedewerker Stichting Wakker Dier.

Leuke familiebedrijven met honderd geiten groeiden uit tot megabedrijven met duizenden geiten die nooit meer buiten komen. Deze groei wilde de politiek geen strobreed in de weg leggen. Ingrijpende maatregelen waren niet nodig.

Beetje hygiënischer werken en deels vaccineren werd voldoende gevonden. Er kwam geen algeheel vervoersverbod, geen uitbreidingsstop en geen fokverbod. Vooral de industriële geitenbedrijven bleken de problemen te veroorzaken maar ook die moesten geen extra maatregelen nemen. Daarom lieten alle geitenbedrijven hun fokgeiten afgelopen maanden gewoon bevruchten om volgend jaar weer volop te kunnen melken. Letterlijk levensgevaarlijk want verspreiding van het virus vindt met name plaats rondom (vroeg)geboortes bij geiten.

Tot vorige week. Zembla besteedde aandacht aan de Q-koorts. Daarin bleek de overheid laks en inefficiënt. Duidelijk werd hoe de economische belangen in plaats van volksgezondheid een centrale rol bleven spelen in het beleid. Deze publiciteit vonden de overheid en de betrokken ministers natuurlijk niet prettig. Dergelijke politieke brandjes blus je in Den Haag snel met een pakketje geruststellende maatregelen. Daarom draaide men ineens 180 graden. Waar alle geitenhouders hun fokgeiten afgelopen maanden nog ongestoord mochten bevruchtten werden deze geiten nu ineens levensgevaarlijk gebrandmerkt, juist omdat ze waren bevrucht. En dus werd in de waan van de dag abrupt een streep gezet door het leven van meer dan tienduizend geiten.

Na het ruimen van 10 miljoen varkens in 1998 en 30 miljoen kippen in 2003 werd kamerbreed ‘nooit meer’ geroepen. Vaccinatie en preventie zouden voorop staan en er zou alles worden gedaan om nieuwe ruimingen te voorkomen. Maar politieke beloftes zijn kennelijk niets waard.

Als de ministers een paar maanden geleden met dezelfde urgentie hadden gehandeld dan had een fokverbod volstaan en had geen geit afgemaakt hoeven te worden. Het laten ruimen van meer dan tienduizend geiten is een politieke doodzonde.

Een overzicht van de prijzen voor vleesvarkens vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin