AlgemeenAchtergrond

Geen ziektemeldingen meer in Gelderse Vallei

De afgelopen twee weken zijn er geen nieuwe meldingen geweest van acute snot, Salmonella Gallinarum of vlekziekte onder legpluimvee in de Gelderse Vallei.

Dat meldt pluimveedierenarts Teun Fabri van de Gezondheidsdienst voor Dieren in Deventer. Fabri zegt dat de ziekten onder controle lijken te zijn. “De doorgevoerde hygiënemaatregelen hebben hun vruchten afgeworpen”, aldus de pluimveespecialist.

Het weer was de afgelopen weken niet zodanig dat de besmettelijke ziekten vanzelf uitdoven, zegt Fabri. Volgens Fabri is vooral de ophokplicht van groot belang geweest. Ook de beperkingen van de onderlinge contacten, vaccinaties en verscherpte ongediertebestrijding hebben een gunstige invloed aldus Fabri. Om zijn stelling te onderbouwen wijst hij op de vlekziekte-ontwikkeling. “Vorig jaar hadden we rond deze tijd al acht besmettingen met vlekziekte, nu zijn dat er slechts twee.”

De gunstige ontwikkeling wil niet zeggen dat de ophokplicht voor de alternatieve pluimveehouders (scharrelbedrijven, biologische en Freiland-bedrijven) vervroegd van de baan is. De ophokplicht, die in het weekeinde van 7 november inging, duurt twaalf weken.

Volgens Fabri hebben de problemen tot gevolg dat de pluimveehouders veel alerter omgaan met mogelijke problemen. “De alternatieve pluimveehouderij vergt een andere aanpak dan de gangbare. Er moet gericht worden gevaccineerd en ook de onderlinge communicatie van de pluimveehouders moet beter.” Volgens Fabri reageren de boeren op dit punt al positief.

NOP-voorzitter Jan Wolleswinkel wijst erop dat de bacteriën, ook al zijn de dieren niet ziek, nog wel degelijk rondwaren. Besmette bedrijven zullen in ieder geval bij de opzet van nieuwe koppels moeten vaccineren tegen de coryza-bacterie, die de acute snot veroorzaakt, en tegen Salmonella gallinarum.

Volgens Wolleswinkel lopen de kosten hiervoor al gauw in de duizenden euro’s per bedrijf. “En dan hebben we de kosten voor de arbeid nog niet eens meegerekend”.

Beheer
WP Admin