RundveeNieuws

Geen teatsealers in onderzoek

Doetinchem – In het onderzoek naar selectief droogzetten dat afgelopen woensdag is gepresenteerd, is gebruik van teatsealers in de droogstand niet meegenomen. Onderzocht werd het effect van droogzetten van laagcelgetalkoeien met antibiotica ten opzichte van helemaal geen behandeling. Het blijkt dat zonder behandeling er een 1,7 keer hoger kans is op klinische mastitis. In de lactatie is dat 1,5 keer, maar in de droogstand heeft een onbeschermde koe 3,7 keer meer kans op een klinische mastitis.

In de praktijk maakt een flink deel van de veehouders gebruik van OrbeSeal (teatsealer). Sommigen doen dat in combinatie met gebruik van antibiotica, de zogenoemde dubbeltherapie. Anderen gebruiken ook alleen de teatsealer.

Otlis Sampimon, uiergezondheidsdeskundige bij Pfizer Animal Health: “Wij adviseren dubbeltherapie en alleen voor koeien met een laag celgetal die in de lactatie geen mastitis hebben gehad en onder 100.0000 cellen zitten alleen OrbeSeal. Dan doe je al aan antibioticavermindering want dubbeltherapie vermindert het aantal gevallen van klinische mastitis in de volgende lactatie en hoeft er dus minder antibiotica ingezet te worden in de lacterende periode.”

 

Omdat de proef aantoont dat onbeschermde koeien in de droogstand 3,7 keer zoveel kans hebben op klinische mastitis lijkt het zeker zinvol om OrbeSeal te gebruiken in de droogstand. Want een klinische mastitis in de droogstand is vaak veel ernstiger dan een klinische mastitis in de lactatie. “De kans dat je een koe door mastitis in de droogstand ook echt verliest is groot”, stelt Sampimon. “Een teatsealer geeft de koe de hele droogstand, ook aan het eind als de koe begint met opuieren, bescherming tegen infecties van buiten af.”

Beheer
WP Admin