AlgemeenAchtergrond

Geen glasnominaties Fruit Logistica Innovation Award

Bij de tien genomineerde bedrijven voor de Fruit Logistica Innovation Award 2010 zit geen Nederlandse glasgroente-inzending.

Dat is opmerkelijk. De Nederlandse inzendingen zijn in het verleden prijswinnend gebleken. De afgelopen vier jaar heeft er steeds een Nederlands bedrijf gewonnen: Rijk Zwaan met Salanova in 2006, Fresq/Rainbow Growers Group in 2007 met Vitamini’s, Nunhems in 2008 met de Intense-tomaat en Enza Zaden in 2009 met de Sweet Green Pepper.

Monsanto heeft de Bellaverde zoete broccoli ingestuurd. Het Nederlandse verpakkingsbedrijf Polymer Logistics is genomineerd met vouwbare kratten. Onder de tien genomineerden zijn geen nieuwe concepten uit de glastuinbouw vanuit andere landen. Unitec uit Italië brengt wel een meetinstallatie in dat inwendige kwaliteit van fruit en producten als tomaten kan meten, zonder beschadiging aan de vrucht.

Eerder uitte Albert Heijn kritiek op de innovatie in de groente- en fruitsector. Bij het rijtje van de laatste jaren noemde de keten alleen Salanova dat nog echt een positie had weten verkrijgen op een niche-markt.