AlgemeenNieuws

‘Geen gevallen van carbapenem-resistentie in Nederland’

Den Haag – In Nederland zijn nog geen gevallen van resistentie tegen carbapenems aangetroffen in de veehouderij. Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw in een brief aan de Tweede Kamer.

In Duitsland zijn bij varkens en pluimvee E.coli- en salmonella-bacteriën gevonden die bestand zijn tegen cabapenems, een vorm van antibiotica die als laatste redmiddel wordt gebruikt bij mensen. In de veehouderij is het middel niet toegestaan.

In Nederland komt wel in beperkte mate resistentie tegen cabapenems voor in ziekenhuizen. De meeste gevallen hiervan zijn te verklaren door besmettingen in het buitenland.

Het ministerie is wel bezorgd over de resistentievorming. Het ministerie heeft daarom het RIVM opdracht gegeven om met een integraal advies te komen over deze problematiek  Hierbij zullen zowel humane als veterinaire experts betrokken worden. In de huidige monitoring op antibioticaresistentie in de Nederlandse veehouderij wordt onderzocht of er bacteriestammen voorkomen die resistent zijn tegen carbapenems. Deze zijn tot nu toe niet aangetroffen.

Beheer
WP Admin